Tentoonstelling Marten Melsen was groot succes

Ravotten-in-het-dorp,-rond-1900
De tentoonstelling van kunstschilder Marten Melsen met de titel “Kniebroeken en goudgele korenvelden”en als ondertitel “Het kind in het œuvre van Marten Melsen” kende een groot succes. Dit onderwerp was nog nooit écht in detail bestudeerd, terwijl het wel één van de meest voorkomende thema’s is in het œuvre van Brusselaar Melsen, die naar Stabroek in de Antwerpse polder ging wonen op het einde van de 19e eeuw. Daar vond hij de natuur, de mensen en de inspiratie terug waarrond hij zijn picturaal œuvre uitgebouwd heeft in navolging van de oude vlaamse en hollandse schilderkunst, zoals Breugel, Teniers, Jan Steen en Adriaan Brouwer. Het onderwerp van de gezonde buitenkinderen met kniebroeken, rode kaakjes en gezond ravotten schijnt in trek te zijn in de hoofdstad, gezien meer dan 1100 mensen de Melsen-tentoonstelling hebben bezocht (www.charliermuseum.be)
De tenoontstelling met de speciale evenementen (2 concerten en kinderactiviteiten) kon rekenen op een totaal van meer dan 1500 bezoekers. Dit is een meer dan behoorlijk resultaat, vooral gezien het feit dat dit gemeentelijk museum gesloten is tijdens het weekeinde.
De mooie brochure en tentoonstellingsaffiche, die het prachtige pastel “De Nestjesrovers” (1898) voorstelt, waren zeker belangrijke trekvogels. Het wetenschappelijk museumpersoneel heeft het werk van Melsen in detail bestudeerd, en via zeer informatieve en geïllustreerde banners een pedagogisch prachtig evenement op touw gezet. Ook de persartikels in De Morgen, Brussel Deze Week, Het Nieuwsblad, De Polder en het maandblad Touring Wegenhulp, tesamen met de vele website vermeldingen, hebben daar zeker toe bijgegedragen. De commentaren van het publiek waren dan ook zeer lovend.
Ter vergelijking met voorgaande tentoonstellingen Marten Melsen in andere musea:
Marten Melsen in het Jakob Smitsmuseum, Mol (2003) : ongeveer 770 bezoekers.
Marten Melsen in het Museum voor Schone Kunsten, Oostende (2004): ongeveer 1800 bezoekers (plus 2000 bezoekers tijdens de gratis museumnacht in de maand februari).
Diegenen die de tentoonstelling hebben gemist, kunnen vanaf december naar een tentoonstelling van een onontgonnen terrein in Melsen’s oeuvre, nl. zijn polderlandschappen.  Dezen worden vanaf december tentoongesteld in het Emile Van Dorenmuseum in de stad Genk, een prachtig kunstenaarshuis in de provincie Limburg. Kunstenaar Emile Van Doren was bevriend met Melsen, en beiden waren Brusselse telgen uit de vleesindustrie, die de stad ontvluchtten om in de natuur hun œuvre te kunnen realiseren.
foto: Marten Melsen, “Ravotten in het dorp”, olie op doek, een dit jaar teruggevonden werk in Perth, Australie)
 
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *