Tegenbetogers heten asielzoekers wel welkom


Vlaams Belang Kalmthout mobiliseert tegen komst asielcentrum

Kalmthout – Een tweehonderdtal betogers kwamen dinsdagavond 11 februari samen aan het station van Heide om te protesteren tegen de komst van een asielcentrum in de gemeente. De plaatselijke afdeling van Vlaams Belang kreeg van het gemeentebestuur de toestemming voor deze actie. Het merendeel van de aanwezigen waren dan ook leden van het Vlaams Belang van Kalmthout en randgemeenten. Een tiental tegenbetogers volgde in alle stilte de samenkomst aan de overkant van de straat.
“We pikken het niet dat de federale overheid zonder overleg beslist om hier plots een asielcentrum voor 120 mensen te openen. In de wijk rondom het asielcentrum is weinig te beleven, nauwelijks horeca, bijna geen middenstand en geen openbaar vervoer. Het is een open centrum en de asielzoekers gaan rondhangen in de buurt en de kans op overlast is groot”, zegt Koen Van Hees, gemeenteraadslid voor Vlaams Belang. Hij wil dat de bevolking inspraak krijgt in het kiezen van asielcentra en pleit voor een volksraadpleging. Filip Dewinter herhaalde het gekende migrantenstandpunt van zijn partij, maar ging niet dieper in op de specifieke situatie van Kalmthout.
Onder de vele Vlaams Belangbetogers toch ook enkele Kalmthoutenaars die hun bezorgdheid kwamen uiten over de plannen van Fedasil. Onder hen Christel Claes. “Ik ben geen partijlid van Vlaams Belang, maar een bezorgde moeder. Mijn zoontje gaat naar Wilgenduin, een school voor buitengewoon onderwijs vlak naast het geplande asielcentrum. Het is onverantwoord om boven de hoofden van de mensen zo’n ingrijpende beslissing te nemen. Hoe leggen we aan de kinderen uit wat er gaat gebeuren en hoe ze dit in een groter plaatje moeten zetten?” vraagt ze zich af.
Aan de overkant van de straat stonden in alle stilte een twintigtal mensen te luisteren naar de toespraken. Dit groepje bestond voor het grote deel wel uit Kalmthoutenaars. “Wij komen gewoon luisteren. We zijn het eens met wat we horen als het gaat over het gebouw dat niet geschikt is om 120 asielzoekers menswaardig op te vangen. De federale overheid gaat hier in de fout. Maar in tegenstelling met wat de Vlaams Belangsprekers zeggen, vind ik dat de mensen hier wel van harte welkom zijn”, klinkt het uit de mond van Judith de Jong. Ze krijgt bijval van de anderen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *