Dinsdag 22 februari stond op de parking van basisschool de Rekke een enorme truck met aanhanger geparkeerd. Het was niet de wekelijkse dosis koffie voor de leraarkamer die werd geleverd of de bakker die zijn waar voor de vlaaienslag reeds bezorgde. Neen, het was de Technotrailer: een manier om de techniek op lagere-school-niveau tot bij de leerlingen te brengen.
Het initiatief komt van onderwijs-minister Pascal Smet. Hij wil techniek laten opnemen in het vak wereldoriëntatie om zo kinderen bewust de stap naar het technisch onderwijs te laten zetten. De provincie Antwerpen sprong op de kar en bouwde samen met een aantal partners de Technotrailer. Aan de buitenkant biedt de truck al een flitsend uitzicht maar eenmaal binnen gaat een walhalla vol technische mogelijkheden open. Verschillende segmenten van de chemie en de technologie worden er op praktische wijze aan de leerlingen van de derde graad lager onderwijs voorgesteld. Zo werden de kinderen opgewacht door een sprekende robot, konden ze een tijdschrift afwerken met persoonlijke teksten en mengden ze hun eigen kleur haargel.
Buiten op de speelplaats stond het kleine broertje van de trailer: de Technokar. Samen met de basisscholen De Rekke (Hoevenen) en Noordland (Zandvliet) gaf PITO Stabroek een eigen interpretatie aan het initiatief van de minister. Handige Harry’s van PITO bouwden een aanhangwagen om tot een mini-Technopolis op wielen. Leraars gaan daarmee dan de boer op en proberen zoveel mogelijk zesde leerjaren uit de noordelijke kant van de provincie te bereiken. Bedoeling is om leerlingen vanaf het eerste middelbaar warm te maken voor een technische opleiding. Op die manier kiezen kinderen bewust voor een vak en zullen ze de opleiding met enthousiasme aanvatten en afronden. Werk is er alleszins genoeg want veel knelpuntberoepen bevinden zich in de technische sfeer. En hoezo, juffrouw, techniek is niets voor meisjes? Veel van de technische opleidingen vragen juist om een vrouwelijke aanpak.
Ik stond erbij en keek hoe de twaalfjarigen uit een koperen staafje een zaklampje produceerden dat tot 400 uren zou moeten schijnen. Binnen in de refter stonden allerlei technische proefjes opgesteld die de leerlingen de handen uit de mouwen deed steken. Zo werd, met het oog op middelbare studies, een opleiding aan een technische school zeker aan de opties toegevoegd.
Peter Hendrickx
Alle foto’s zijn te bekijken via https://picasaweb.google.com/leow2689/Technokar#