Sudburyschool landt aan Hoogeind


14 leerlingen bepalen zelf wat ze leren
Stabroek – De villa aan het Hoogeind 132 heeft niks weg van een gewone school. Geen klaslokalen, geen schoolbord of bel die het begin en einde van de lessen aankondigt. De leerlingen variëren in leeftijd tussen vijf en zestien jaar. De 14 leerlingen maken uit wat en wanneer ze in de loop van dit schooljaar leren. Die vrijheid krijgt de groep in de Sudburyschool, waar men ervan uitgaat dat de beste leerervaring er een is die je zelf kiest.
Steven Cnudde (36) en Gwen Geerinck (37) zijn de oprichters van de Sudburyschool. Boven maken de jongste kinderen een erg hoge blokkentoren. Er wordt nagedacht hoe de blokjes de toren laten groeien, zonder dat die het begeeft. Beneden wordt gelezen en gelachen met moppenboekjes. Andere jongeren zitten te werken op de laptop en ondertussen wordt overlegd wie mee inkopen gaat doen voor de school.
“Onze school brengt erg   democratisch onderwijs en is genoemd naar  de  Sudbury Valley School die in 1968 werd opgericht in Massachusetts in de VSA. Bij dit onderwijs zijn kinderen vrij om  te doen wat ze willen. Wel moeten ze zich houden aan de democratische gestelde regels die ze mee hebben opgesteld. Tot vorig jaar hadden wij een locatie  in Antwerpen, nu is Stabroek de nieuwe plaats in de provincie Antwerpen. Ook in Gent en Brussel vind je Sudburyschools”, zeggen Gwen en Steven.
Het gaat hier om een privé-initiatief. Dat wil zeggen dat de school geen officiële diploma’s kan afleveren. “Klopt. Wie later toch een diploma wil, passeert via de Centrale Examencommissie. Hier school lopen kost tien maanden lang 209 euro. Je kan in één keer betalen en krijgt dan een bonus van acht procent. De kosten worden objectief berekend en verdeeld over alle studenten en we mogen stellen dat de Sudbury-scholen een van de goedkoopste privéscholen in Vlaanderen zijn”, aldus Gwen en Steven. Nog dit jaar opent Vlinderwijs aan het Hoogeind een bioshop en afhaalpunt voor ecologische producten.
In hetzelfde pand planden Heide Op de Beeck en Peter Haagdorens ook een eigen schooltje. Zij wilden in september starten met een ervaringsgerichte basisschool. Door omstandigheden ging dat initiatief niet door. “Mijn zoontje gaat dit jaar naar de eerste klas. Hij drong er bij mij op aan om naar een ‘gewone’ school te gaan. Zo kwam ik terecht bij juf Heide die in Ekeren al lang lesgeeft in een ervaringsgerichte school. Zij vertelde me van haar gestrande plannen en gaf ons het adres aan het Hoogeind. Daar maken we nu school.”

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *