De afdeling wetenschap kon op veel belangstelling rekenen.
Leerkrachten Mieke Jordaens (l) en Dakota Vangrieken (r) verzorgden de workshop.
STABROEK – Op zaterdag 8 februari kregen leerlingen uit de derde graad van de lagere school de kans om deel te nemen aan de Doe-Dag op het Technisch Onderwijs (PITO) in Stabroek. “Via 21 workshops kunnen jonge toekomstige wetenschappers, ingenieurs en techniekers proeven van ons aanbod aan agrarisch, wetenschappelijk en technisch onderwijs.”, zegt adjunct-directeur Raf Van Bergen.
Tijdens de Doe-Dag konden de leerlingen zelf ervaren wat enkele vakken of studierichtingen inhouden. Na een korte introductie mochten ze actief aan de slag in vakgebieden zoals land- en tuinbouw en techniek en wetenschappen. De school bood een breed scala aan STEM-gerichte, agrarische en sportieve uitdagingen en opdrachten aan, zodat de leerlingen een goed beeld kregen van het onderwijsaanbod op PITO.
Maar liefst 190 leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar namen deel aan de Doe-Dag. Terwijl de ouders een rondleiding kregen, konden de kinderen in de namiddag deelnemen aan twee workshops naar keuze.
Ruime keuze aan activiteiten
Tijdens de doe-dag kregen leerlingen de kans om hun talenten en interesses te verkennen door deel te nemen aan een breed scala aan workshops. De aangeboden activiteiten waren bijzonder gevarieerd en boden voor ieder wat wils. Zo konden de leerlingen zich o.a. wagen aan muurklimmen of zich verdiepen in de wereld van programmeren met Scratch. Daarnaast kregen ze de unieke kans om kleine huisdieren, koeien, schapen en paarden te verzorgen. Voor de technisch geïnteresseerden waren er workshops waarin ze konden werken met een lasercutter, experimenteren met wetenschappelijke proefjes of zelfs een tractor besturen. Ook het werken met persluchtinstallaties, lassen, draaien en freezen stond op het programma.

Enkele jongeren, met de leerkrachten, in de lasafdeling, kregen bezoek van schepen Sarah Demartelaere, burgemeester Herman Jongenelen en adjunct directeurs Daniëlle Segers en Raf Van Bergen
“Op een opendeurdag laat je veel zien, maar vandaag kunnen de kinderen echt dingen doen. Daardoor kunnen ze ook een gerichtere studiekeuze maken.” Door zelf actief deel te nemen, krijgen de leerlingen een realistischer beeld van de verschillende vakgebieden en beroepen. Dit helpt hen bij het maken van een weloverwogen keuze voor hun toekomstige studie en carrière”, benadrukt Van Bergen.
Terwijl de jongeren enthousiast deelnamen aan de workshops, werd voor de ouders een informatiemoment en rondleiding georganiseerd. Zo kregen zij een goed beeld van de school en konden eventuele vragen worden beantwoord.
Een groeiende traditie
Volgens directeur Daniëlle Segers draagt de Doe-Dag bij aan de studiekeuze van de leerlingen. “Acht jaar geleden zijn we gestart met onze eerste Doe-Dag, toen met een achttal workshops. Ondertussen bieden we met trots 21 verschillende workshops aan.” De sterke groei van het evenement toont aan dat er steeds meer interesse is in technisch, wetenschappelijk en agrarisch onderwijs.
De doe-dag was niet alleen leerzaam, maar ook inspirerend. Leerlingen ervaarden hoe het is om in verschillende vakgebieden te werken en ontdekten mogelijk nieuwe passies. De school kijkt dan ook tevreden terug op een geslaagde doe-dag.
.