Stillegging werken aan gepland asielcentrum gedeeltelijk aangepast


Op maandag 17 februari 2020 legde Lukas Jacobs, burgemeester van de gemeente Kalmthout, de werken aan het geplande asielcentrum in het voormalige ACTA-gebouw stil. Bij controles op het terrein door de gemeentediensten en een gespecialiseerde firma werd namelijk op verschillende plaatsen asbest vastgesteld in en rond het pand. De gemeente legde daarbij een bodemanalyse op alvorens de vervuilde site kon worden vrijgegeven.

Bij die controle vorige week werden door een erkende asbestexpert bodemstalen genomen van de vervuilde site achter het gebouw en in de tuinen van enkele aanpalende buren. Die resultaten zijn nu gekend na een asbestanalyse in een gespecialiseerd laboratorium. In de tuinen van de buren is geen vervuiling vastgesteld. In het buitengedeelte achter het pand nog wel. Dat wil zeggen dat die zone eerst verder correct en volledig moet gesaneerd worden. Concreet gebeurt dat door de met asbest verontreinigde grond af te graven en deskundig af te voeren.
In het gebouw zelf bleek het gevonden asbest aan de steunpilaren en aan ramen voldoende ingekapseld. Daar konden de werken opnieuw van start gaan, nadat het besluit van de burgemeester over de stillegging van de werken gedeeltelijk werd aangepast.

Na de verdere sanering van de grond zal de gespecialiseerde firma nogmaals controlestalen nemen in opdracht van de gemeente Kalmthout. Is de vervuiling juist en volledig gesaneerd? Dan mag er ook verder gewerkt worden aan dat deel van het domein.

De gemeente Kalmthout volgt de werken aan het geplande asielcentrum van dichtbij op en blijft streng toekijken op de naleving van alle reglementering op vlak van veiligheid, milieu en gezondheid.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *