STEM-mobiel brengt techniek naar de basisschool

De leerlingen maken via de STEM-mobiel kennis met techniek en wetenschappen


EKEREN/STABROEK – Dat STEM een onmisbaar deel uitmaakt van het onderwijs, is voor het Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs, kortweg PITO, te Stabroek een evidentie. Met de STEM-mobiel promoot PITO Stabroek daarom techniek in basisscholen. De school introduceert via dit initiatief de leerlingen van het zesde leerjaar in de wereld van Science, Technology, Engineering & Mathematics. Op donderdag 28 oktober stond de STEM-mobiel opgesteld in de basisschool De bunt te Ekeren.

Raf Van Bergen, pedagogisch directeur van PITO, benadrukt het belang van dergelijke initiatieven: “Vaak hebben ouders van jongeren uit het 5de en 6de leerjaar geen concreet beeld van wat STEM precies is. Door dit eerste contact met STEM-projecten laten we kinderen op een activerende manier ervaren wat STEM inhoudt. Zo hopen we dat zij een positieve en gemotiveerde studiekeuze maken voor de secundaire richting die bij hen past.” Op PITO kunnen leerlingen kiezen uit opleidingen die STEM-gerelateerd zijn, met meer nadruk op techniek of op wetenschappen, maar ook voor opleidingen uit de agrarische sector.
Directeur Jan De Belder van basisschool De Bunt kan dit ook beamen: “Door dergelijke initiatieven maken onze kinderen kennis met wat zij na het zesde leerjaar kunnen kiezen. Zo helpen we hen en hun ouders ook bij hun studiekeuze voor de secundaire school. Samenwerking is dan zeker nuttig, opdat die overstap zo vlot mogelijk kan verlopen.”
Twee leerkrachten van de STEM-projecten begeleidden de workshops van de STEM-mobiel. Zij gaven uitleg bij de proefjes en hielpen de kinderen waar nodig, net zoals dat ook in een reële klassituatie in het eerste middelbaar zou gebeuren. De proefjes zijn op maat van de leeftijd van de leerlingen van het zesde leerjaar, met gevarieerde opdrachten in onderwerp (puzzels, robotjes, natuurwetenschappen, …) en in moeilijkheidsgraad. De leerlingen maakten ter verkenning van hun technische vaardigheden en interesse ook een praktisch werkstukje.
Op deze manier kregen de kinderen een realistisch beeld van hoe het er op PITO aan toe gaat, maar ook van wat STEM inhoudt.

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor het Provinciaal Onderwijs Antwerpen vindt het zeer belangrijk dat jongeren uit de lager school kennismaken met keuzemogelijkheden die ze in het secundair hebben. De STEM-mobiel tonen toont aan dat het provinciaal onderwijs inzet op techniek en technologische ontwikkelingen binnen de provinciale scholen.

foto’s: w&f

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder