Schepen Koen Kennis (rechts), districtsburgemeester Koen Palinckx, de districtsschepenen Marc Elseviers en Fabienne Van Damme en Sam Haccour, districtsmanager NMBS, openen de vernieuwde stationsbuurt.
Ekeren – De stationsomgeving van Ekeren werd volledig heraangelegd, een project waarvoor stad Antwerpen, district Ekeren en NMBS de handen in elkaar sloegen. De Statiestraat kreeg een nieuw profiel tussen de Veltwijcklaan en de spoorbrug.

Sam Haccour, districtsmanager NMBS: ” In Ekeren neemt op een gemiddelde weekdag een duizendtal reizigers de trein. Elke dag stoppen er honderd treinen, waaronder drie treinen per uur van en naar Antwerpen-Centraal.”
De bestaande stationsparking kreeg een herinrichting en er kwam een nieuwe, groene autoparking aan de overzijde van de sporen langs de Bist. De fietsostrade is nu heel wat breder, en er zijn veel meer fietsparkeerplaatsen. Tot slot zijn er op verschillende plekken kleinschalige stationspleintjes ingericht. Drie kleinschalige stationspleintjes met groenvakken en zitgelegenheden bieden een harmonieuze balans tussen gebruiks- en verblijfskwaliteit. Op de pleintjes werden Anna Paulownabomen geplant, een boomsoort met iets grotere bladeren voor extra schaduw, en geurige bloemen in april en mei.

De stationsbuurt kreeg een volledige opknapbeurt.
“Het district engageerde zich stevig voor een betere, overzichtelijke en fraaie stationsomgeving”, zei districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA) maandagavond bij de officiële opening van de vernieuwde stationsomgeving. “We sloegen met de stad de handen in elkaar zodat elke Ekerenaar en elke bezoeker van ons district kan genieten van een slim vernieuwde stationsomgeving.”

Drie kleinschalige stationspleintjes met groenvakken en zitgelegenheden bieden een harmonieuze balans tussen gebruiks- en verblijfskwaliteit.
Om de verkeerssnelheid te verlagen, werd de Statiestraat versmald naar 4,65 meter. Langsparkeren langs de zijde van de bebouwing blijft er behouden, in de parkeerstrook kwamen ook enkele groenvakken voor zeven nieuwe bomen. Het voetpad werd verbreed naar 1,90 meter. Op de bestaande autoparking geldt nu schuinparkeren, om extra ruimte te creëren voor fiets- en wandelverkeer. Tussen deze parking en de Statiestraat kreeg het fietspad een verbreding tot een volwaardige fietsostrade (F14) van 4,50 meter breed. Een groenstrook met twaalf nieuwe bomen vormt de scheiding. “Met een verbreed fietspad, nieuwe fietsenparkings voor 140 extra fietsen en een extra parkeermogelijkheid krijgt de Ekerse stationsomgeving met de heraanleg een stevige mobiliteitsinjectie”, zei Koen Kennis, schepen voor mobiliteit (N-VA).

Tussen deze parking en de Statiestraat kreeg het fietspad een verbreding tot een volwaardige fietsostrade (F14) van 4,50 meter breed.
Fietsparkings
In totaal is er nu plaats voor 420 fietsen in de stationsomgeving, dat zijn er ruim 140 meer dan voordien. Aan de beide zijden van het spoor zorgde NMBS voor vier nieuwe fietsenparkings. Die zijn overdekt en bieden in totaal ruimte aan zo’n 400 fietsen van verschillende formaten. Dit najaar zal NMBS nog luifels plaatsen bij beide trappen van de fietstunnel. Bij de fietstunnel zorgde de stad voor een bijkomende, volledig afgesloten fietsenparking. Die kadert binnen het project ‘Slimme Schakels’ dat de overstap tussen verschillende vervoersmogelijkheden vergemakkelijkt, en biedt gebruikers de mogelijkheid om na registratie hun fiets extra veilig te stallen.

In totaal is er nu plaats voor 420 fietsen in de stationsomgeving, dat zijn er ruim 140 meer dan voordien.
Tussen de Bist en de spoorweg langs de fietstunnel werd een bijkomende groene parking gerealiseerd voor 42 wagens. Deze parking komt uit op een nieuw stationsplein en is bereikbaar via de Bist. Ze compenseert ruimschoots de 36 parkeerplaatsen die de oude parking verliest door het invoeren van het schuinparkeren. (mw)