districtsvoorzitter Karel Hendrickx (sp.a) en Marcel Bartholomeeussen (sp.a) , districtsschepen voor Openbare Werken.
Volgend jaar ligt er een verharde parking voor 64 wagens vlak naast voetbalclub Berendrecht Sport. De eerst plannen dateren al van 2003, maar door een blunder van de stadsplanners kan de parking pas nu realiteit worden.
Berendrecht – “De voetbalclub vraagt al vele jaren om de stadsgronden vlak naast haar terreinen in te richten als verharde parkeergelegenheid. Er is immers al jarenlang een behoefte aan meer parking en dat geldt ook in de aanpalende Monnikenhofstraat. Het terrein wordt nu al gebruikt als onofficiële parking, maar bij regenweer is het geen vanzelfsprekendheid om daar je wagen achter te laten. De vraag naar een fatsoenlijke parking loopt al veertien jaar, maar tot nu toe is er niks gebeurd. Dat komt door een blunder van de toenmalige stadsplanners van Antwerpen”, zegt Marcel Bartholomeeussen (sp.a) , districtsschepen voor Openbare Werken.
“De gronden tussen de Monnikenhofstraat en de Zandweg, waar nu de sporthal staat, waren vroeger ingekleurd als landbouwgrond. Om de sporthal te mogen bouwen aan de Zandweg was dus een aanpassing nodig van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP). De stadsplanners voorzagen meteen ook een parkeerterrein in de weide gelegen tussen de stadsgronden naast de voetbalclub en de voormalige Berenschool. Maar de planners waren iets vergeten. Dat terrein was geen stadseigendom, maar privébezit en de eigenaars wilden hun terrein niet verkopen. Meteen zat het aanleggen van een verharde parking op de lange baan”, vult districtsvoorzitter Karel Hendrickx (sp.a).
Marcel Bartholomeeussen was in die periode districtsburgemeester en samen met de bestuursploeg van toen tekende hij onmiddellijk bezwaar aan tegen de pas getekende plannen. Tevergeefs. “In afwachting besloten we een voorlopige verharding aan te leggen op die stadsgrond naast de voetbalclub, maar we werden teruggefloten door de administratie in Antwerpen. We kregen te horen dat we daar een bouwvergunning moesten voor aanvragen en dat we die nooit zouden krijgen omdat het nieuwe aangepaste RUP dat niet had voorzien”, aldus Marcel Bartholomeeussen.
“Ondertussen zijn de stadsgronden waar we de verharde parking willen aanleggen zo opgenomen in het nieuwe RUP-Zandweg, dat een parking daar wel mogelijk wordt. Het district heeft hiervoor een budget van 200.000 euro vrijgemaakt. Het terrein is 1691 vierkante meter groot. Er komen in totaal 64 parkeerplaatsen, waarvan drie voor mindervalide bezoekers. Die drie worden uitgevoerd in kasseistenen, de overige 61 plaatsen worden aangelegd in grastegels. Op dit moment zitten we nog in de administratieve voorbereiding, maar wanneer alles verloopt zoals gepland kunnen bezoekers vanaf najaar 2017 hun auto kwijt op de nieuw parking”, rond Karel Hendrickx af.