Stabroekse koning Sibert te gast in Martinushoeve

spotlight


Dinsdagavond 12 februari werd kersvers koning van de Stabroekse gansrijders Sibert Havermaet gevierd. Voor de gelegenheid werd het gezelschap verwacht in de Martinushoeve in Zandvliet waar Sibert al verschillende jaren werkt.
Peter Hendrickx, zelf ook 2 keer koning geweest, schreef weer een liedje op maat van de koning. Bij het begin van de avond werd het liedje mee gezongen door iedereen.
Daarna nam voorzitter Frans De Schutter het woord en had een samenvatting van afgelopen zondag. “Sibert, koning van 2013, met nr. 13, 9 jaar lid, een paard van fam. Van de Vijver die ons nu 13 jaar paarden levert voor het gansrijden. Spreken we hier over geluk, oneven getallen of bijgeloof, laten wij het houden bij geluk”, aldus Frans. En dan te weten dat Sibert trouw supporter is van Germinal Beerschot en die hebben stamnummer 13. Heeft hem dat misschien parten gespeeld?.
“Er waren 33 ruiters”, ging Frans verder, “Eén ruiter werd gekweld door ziekte en een andere door stress of dat ook een ziekte. Den doktoor en zijn verpleegsters hadden hun handen vol.  Ze moesten ook de vinger van Lode Peeters verzorgen. Hij duwde zijn vinger terug in de koot en liet die vinger aan de vinger ernaast kleven om alzo de strijd verder te zetten. Jelle Adriaenssens rukte het net weg. We dachten dat de strijd voorbij was.
Spanning ten top
Maar nee: de spanning steeg. Christophe Vandermolen trok goed, Tijs Vanderouderlingen was sportief, Lode trok met gebroken vinger. Krachtpatser Gert Gabriels moest de sterke gans de meester laten. Ssecretaris Gerrit Daems die de overwinning voor zijn ogen zag moest ook lossen en Sibert wist niet wat er gebeurde maar het was hij die de kop in handen hield en de vreugde kon niet meer op”. Frans wist ook de vertellen dat Sibert die in de Polderstraat woont via zijn ouders en via zijn vriendin Channa Ravays nauw betrokken is bij het gansrijden. Moeder Katrien Kooyen werkt op het gemeentehuis. Maandagmorgen toen ze op haar werk aankwam lag er een briefje op haar bureau waar op stond ‘Proficiat Queen Mum’. Vader Guy werkt in het Pito. “De familie Ravays doet ons dan denken aan kroon en mantel”, aldus Frans. Sibert kreeg van Frans nog de boodschap mee dat hij als koning de verplichting moet opnemen zodat we hem op zondag 17 maart als keizer mogen begroeten. Hij kreeg een envelopje en een tinnen schotel. Sibert nam nog even de micro en begon als volgt “Beste onderdanen”. Hij dankte menigeen en zei dat iedereen er nog ne goeie moest pakken.
Bevriende koningen
Later op de avond kwam keizer Maarten Gabriels het gezelschap vervoegen. Hij trok dit jaar in Zandvliet terug de kop en had collega koning Marcel Paardekam meegebracht. Het was immers toch in Zandvliet te doen. Maar meteen hoorde we al dat Maarten op 17 maart zijn kans terug zal wagen. Iedereen gewaarschuwd dus voor deze machtsmens. Den doktoor Tom Van Der Brempt werd door Frans en de twee verpleegsters Ine en Tine naar voor geroepen. Hij heeft er al 10 jaar trouwe dienst op zitten en kreeg van zijn verpleegstertjes een mooie fotocollage. Tom kent alleen het einde van zijn kracht niet want bij het bekijken duwde hij een beetje te hard en het glas brak.
Na de gulle traktatie in de Martinushoeve trok het bonte gezelschap naar eigen dorp om nog een bezoekje te brengen aan ‘De Klok’, de ‘Valentina’ en de ‘Papegaai’.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *