Stabroekse en Hoevense gansrijders duelleren op de grasmat


Voor de zoveelste keer bonden de ganzenrijders van Stabroek en Hoevenen de voetbalschoenen rond de gekwelde enkels voor een potige pot voetbal. Op de terreinen van Patro Hoevenen werd de wisselbeker Martha Wijnants betwist. Geen van beide ploegen zou dit jaar de felbegeerde trofee definitief in de clubkast kunnen opbergen. Daarvoor moet eerst driemaal op rij gewonnen worden.
Wat meteen opviel bij een snel overzicht van de ploeg van Hoevenen waren de donkere truitjes waarin de spelers de wei betraden. Het frisse geel-groene shirt was verdwenen en vervangen door onbestemde, grauwe reclame voor café ’t Uveltje. Wat was hier aan de hand?
De match begon vrij gesloten. Coach Gerrit ‘Wilmots’ Daems van Stabroek had de gemiddelde leeftijd van zijn ploeg wat naar beneden kunnen krijgen wat maakte dat zijn troepen aardig mee konden voetballen met het Hoevense geweld. Gert Pauwels miste een open kans voor Hoevenen waartegenover Tim Timmermans een fraai afstandsshot afleverde voor Stabroek. Dennis Jansens kwam ook nog dicht bij scoren voor het keizersdorp maar Koen Van Look hield het aantal kansen mooi in evenwicht. Misschien kwam het wel door de 2 kleerkasten die in doel stonden dat de bal niet over de lijn geraakte. Want zowel Bart Van Den Bosch voor Stabroek als Sven Van Bouwel aan de overkant oogden vrij indrukwekkend in de doelmond, zeker in vergelijking met een aantal frêle voetballers. Kort voor de rust kon Sam Janssens de ban breken. Na een kluts voor het doel diende de koning van Hoevenen zich voor de eerste keer om te draaien. Stabroek ging met een 0-1 voorsprong de rust in.
Hilariteit aan het begin van de tweede helft. De rood-gelen hadden over hun oorspronkelijke truitjes de groen-gele van Hoevenen aangetrokken om daarin hun opwarming te doen. Het mysterie van de truitjes naderde zijn ontknoping. Stabroekse onverlaten, we noemen geen namen maar er zitten recente koningen tussen, hadden vorig jaar na de match de zak met vuile Hoevense truitjes onbeheerd gevonden in de kantine.  De verleiding bleek te groot. Clandestien verdween de zak in een Stabroekse koffer. Aanvankelijk had niemand de truitjes gemist aan Hoevense kant maar toen een datum werd geprikt voor de editie van dit jaar vroeg men zich toch af waar die sportzak was gebleven. Een nieuwe outfit moest worden gezocht omdat geen klaarheid kon worden gebracht, tot aan het begin van de tweede helft afgelopen vrijdag. Volgens de daders waren de truitjes gewassen, gestreken en met respect behandeld. Of men in Hoevenen er de grap van inzag valt nog af te wachten.
De tweede helft kon trouwens volledig op rekening van Stabroek worden gebracht. Constant in de aanval, mooi tik-tak voetbal en een resem corners deden de score weldra aandikken. Jonkie Hannes Havermaet, broer van koning, uitblinker en kapitein Siebert, prikte de 0-2 tegen de netten en TimTimmermans maakte de derde na een mooie assist van Joas Ravais. De eerredder kwam van de wreef van Dennis Jansens die aan de linkerkant nog mooi afrondde in de rechtse hoek. De strak leidende scheidsrechter Dirk Vets trok een streep onder een 1-3 eindstand.
Voorzitter van Stabroek en de Polderbond Frans De Schutter placeerde zijn woordje achteraf aan de toog en maakte zijn naam van verzoener weer waar. Met enkele uitspraken haalde hij de lont uit het kruidvat. Uit handen van Martha kreeg Siebert Havermaet de wisselbeker overhandigd. Met de kreet ergens vanuit het Hoevense publiek: ’Waaj de keizer en gullej den beeker!’ kon uiteindelijk iedereen leven en werd nog tot laat in de avond verbroederd.
Peter Hendrickx.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.