Stabroek zet zich een hele week in voor Werelddag tegen Armoede

De participatieraad van Armoede hangt de witte vlag aan het gemeentehuis
en onderneemt heel de week acties

STABROEK – Maandag 17 oktober is het werelddag tegen Armoede, maar de gemeente Stabroek begint al een week vroeger met acties. Daarmee wil het de werking van de participatieraad voor en door mensen in armoede nog eens onder de aandacht brengen. Het thema van de werelddag tegen armoede is dit jaar ‘betaalbaar wonen’.

De participatieraad voor en door mensen in armoede bestaat één jaar en zet zich daarom een week lang in voor de werelddag tegen armoede. “Op dinsdag 11 oktober delen we gratis soep uit op de markt in Hoevenen. De soepgroenten werden geschonken door het PITO. Op vrijdag 14 oktober doen we in de namiddag een wandeling rond de geschiedenis van armoede in Antwerpen, deelname gratis – inschrijven via heidi.vierbergen@stabroek.be, zondag 16 oktober is er een speelzondag met Chiro Kristal en maandag 17 oktober, op de werelddag tegen armoede, roepen we iedereen op om een geknoopt laken uit het raam te hangen, als symbolische actie”, vertelt Heidi Vierbergen, van de participatieraad.

Met een hele week acties wil de participatieraad hun werking nog eens naar buiten brengen. “We willen laten zien hoe we hier in Stabroek de problemen rond armoede aanpakken”, zegt Heidi. “We zijn met tiental leden die vier keer per jaar samenkomen en dan hebben we nog verschillende werkgroepen rond onderwijs, ruilplatform, rechtenverkenning en de dag tegen armoede.” De participatieraad werkt vooral als adviesorgaan. “Het is geen politiek orgaan, de raad brengt alle opmerkingen van de mensen samen en komt daarmee naar mij, zodat wij het op de gemeenteraad kunnen meenemen en die problemen kunnen aanpakken”, voegt Herman Jongenelen (CD&V), schepen van Armoedebestrijding, toe.

Betaalbaar wonen
Het thema van dit jaar is betaalbaar wonen. “Iedereen heeft recht op een kwalitatieve en betaalbare woning”, klinkt het bij de participatieraad. Wachtlijsten voor sociale woningen neemt jaarlijks toe en de kwaliteit van huurwoningen daalt. “Er zijn zoveel woningen niet in orde en mensen in armoede kunnen daar niets aan doen. Iedereen heeft recht op een betaalbare en kwaliteitsvolle woning en daar zetten we ons dit jaar voor in.” Als symbolische actie hebben leerlingen van de Stabroekse scholen huizen geknutseld die in de gemeentelijke gebouwen staan. Daar kan je ook bezorgdheden/vragen over armoede achterlaten.

Leerlingen van Stabroekse scholen knutselde huizen die in de gemeentelijke gebouwen staan.
Daar kan je ook bezorgdheden/vragen over armoede achterlaten.

Energiecrisis
Nu de hoge energieprijzen en de inflatie een grote rol spelen in de maatschappij is het belangrijker dan ooit om armoede onder de aandacht te brengen. “Op die manier laten we zien dat we als gemeente daar iets aan doen, dat we die mensen steunen”, vertelt Heidi, en het aantal mensen in armoede stijgt ook effectief door de crisis. “Vroeger kregen we 2 à 3 doorverwijsbrieven binnen per maand, nu is dat per week”, zegt Marc Smits, lid van de raad en vrijwilliger bij de Sociale Kruidenier. “Het belangrijkste is dat al die mensen geholpen worden, daar hebben ze recht op.”

De gemeente werkt ook aan oplossingen om mensen in armoede te helpen. “We hebben de sociale diensten uitgebreid met twee extra mankrachten, om administratief en als steun voor de mensen extra hulp te bieden”, vertelt Herman Jongenelen, die ook proactief te werk gaat. “We proberen ook mensen te helpen die er nog iets aan kunnen doen, maar zonder hulp recht in de armoede terechtkomen. Eigenlijk is het gewoon pure logica dat je vanuit de gemeente mensen in armoede moet helpen.”

Mensen in armoede moeten natuurlijk eerst hulp vragen en die drempel verdwijnt stilaan. “Met de participatieraad willen we de drempel om erover te praten zo laag mogelijk houden en dat lukt. Het aantal mensen in armoede is helaas aan het stijgen, maar daardoor ook algemener aan het worden en makkelijker voor mensen om erover te praten. Het taboe is aan het verdwijnen”, zegt Heidi, burgemeester Rik Frans (N-VA) staat haar daarin bij. “Vroeger zweeg iedereen daarover, maar het probleem is nu zoveel groter dat ze er mee naar buiten willen komen. Dat is een goed teken.”

De participatieraad roept iedereen op om op maandag 17 oktober een wit, geknoopt laken uit het raam te hangen, als symbolische actie voor werelddag tegen armoede.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *