Stabroek wil met ‘Zorgzame Buurt Molenhoek’ de band tussen buurtbewoners opnieuw versterken

Gemeente Stabroek en OLO Rotonde vzw zetten hun schouders onder het initiatief van Zorgzame Buurten

STABROEK – Met de opstart van ‘Zorgzame Buurt Molenhoek’ wil de gemeente de band tussen buurtbewoners opnieuw versterken. Zorgzame Buurten is een initiatief van Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van de Vlaamse overheid dat in 130 gemeenten doorgaat. De gemeente nodigde de buurt uit voor een buurtbabbel in lokaal Molenhoek.

Gemeente Stabroek en OLO Rotonde vzw zetten hun schouders onder het initiatief van Zorgzame Buurten en starten het project op in de buurt rond lokaal Molenhoek. “Het doel is dat de mensen terug zorgen voor elkaar”, vertelt Luc Janssens, projectcoördinator bij OLO Rotonde vzw. “Dat de buurt elkaar terug helpt en kan rekenen op elkaar. We maken ook een buurtanalyse om verschillende acties in de buurt op te zetten en ons doel te behalen.”

Inwoners van de gemeente op de buurtbabbel “Zorgzame buurt Molenhoek”.

Op woensdag 5 oktober waren alle inwoners van Dorpsstraat, Grote Molenweg, Nieuwstraat, Smoutakker, Binnenpad, Binnenpadplein, Vossenpad, Geelvinckstraat, Sint Catharinastraat, Sigarenstraat, Familiestraat, Kan. Van Tichelenlaan, Burgemeester Vandermolenplein, Aalmoezenier Cuyperslaan, Burgemeester Hermanslaan, Felix Sauterstraat en Kleine Molenweg welkom in lokaal Molenhoek voor een buurtbabbel.

Inwoners van de gemeente op de buurtbabbel “Zorgzame buurt Molenhoek”.

Ook de zorgverstrekkers worden betrokken bij dit project. “We willen graag dat de buurt op de hoogte is van welke zorgpartners actief zijn in de wijk en in de gemeente. Daarom betrekken we hier ook Villa Ter Molen, verschillende gezinszorgen en de eerstelijnszone bij dit project”, zegt Luc Janssens, en ook school GO! Technisch Atheneum in de wijk helpt mee. “Studenten werken tijdens Maatschappijleer aan dit project en helpen ook mee met de buurtanalyse die we gaan maken, door o.a. met enquêtes naar de buurt te trekken.”

Koning Boudewijnstichting subsidieert dit project met 50.000 euro. “Dat gaat naar de werkingskosten om de gemeente te ondersteunen en naar de werkingsmiddelen.” Ook de gemeente zelf steunt op financieel vlak met een soortgelijk bedrag. “Als gemeente zetten we graag onze schouders onder dit project, als partner”, vertelt schepen van Sociale Zaken, Herman Jongenelen (CD&V).

“Het is belangrijk dat de band in de buurt versterkt wordt en dat verschillende sociale partners hieraan meewerken, zoals de school over Molenhoek of Villa Ter Molen.” De gemeente denkt ook al aan de toekomst. “Als dit project lukt, willen we het in de toekomst uitbreiden naar andere wijken in onze gemeente en kunnen we dit op onze beleidsagenda zetten.”

Politiezone Noord was ook aanwezig op de buurtbabbel in lokaal Molenhoek. “Er is veel nood aan een sterke, hulpzame buurt”, vertelt Veronique Mous, coördinator van wijkteams bij Politiezone Noord. “Buurten veranderen snel van inwoners. Dat is moeilijk voor de nieuwkomers, maar ook voor oudere inwoners die hun buurt snel zien veranderen. Door dit project leren ze elkaar beter kennen en kunnen ze in de toekomst hopelijk snel op elkaar rekenen.”

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *