STABROEK – Op 24 juni 2024 ontving een delegatie uit Stabroek van minister van jeugd Benjamin Dalle het label Kindvriendelijke Gemeente, samen met 21 andere lokale besturen. Via kwantitatieve en kwalitatieve analyses leerden Stabroek de leefwereld van kinderen en jongeren beter kennen en zorgden voor een strategische verankering van het kindvriendelijk beleid.
Voor het kindvriendelijk label ging en zal Stabroek in interactie blijven met belanghebbenden, zoals scholen, kinderopvang, verenigingen en zetten ze de participatie van kinderen en jongeren zélf centraal. “Dit label dragen we met trots en zorgt ervoor dat ook in de toekomst Stabroek een Kindvriendelijke gemeente is én blijft”, klinkt het bij de gemeente.
Schepen van Jeugd, Liesbeth Bardyn (CD&V) wil met dit label kinderen meer centraal zetten. “We hebben al snel de neiging om als volwassenen onze kinderen bij de hand te nemen en hen te leiden naar het doel dat wijzelf voor ogen hebben. Maar dat is niet wat een kindvriendelijke gemeente belichaamt. Pas als je de controle durft loslaten, geef je ruimte aan kinderen en jongeren om echt te participeren. En dan pas komen de meest bijzondere ideeën boven.”
Kinderen zijn de toekomst en hebben een volwaardige stem. “Dat moet je als kindvriendelijke gemeente allereerst erkennen. Kinderen en jongeren zijn niet vooringenomen en kunnen kritisch en out-of-the box denken. Ze slaan vaak nagels met koppen. Door ze experimenteerruimte te geven en te laten proeven van beleidsparticipatie creëren we ook de experten voor de toekomst en actief burgerschap. We moeten niet over kinderen en jongeren praten maar mét hen. Pas dan kunnen we hun werkelijke noden capteren en een duurzaam beleid voeren”, zegt Bardyn.
Traject
Stabroek volgde een heel traject om een kindvriendelijk label te krijgen. “ We verkenden verschillende mogelijkheden van participatie en inspraak, een insteek die we ook op andere beleidsterreinen kunnen inzetten. We hebben ook de voor Stabroek belangrijkste thema’s m.b.t. kinder- en jongerenbeleid geformuleerd, m.n. mentaal welbevinden, aanbod vrije tijd, veiligheid buitenshuis en participatie. Deze thema’s zullen richtinggevend zijn voor onze initiatieven in de komende jaren en worden ook expliciet meegenomen naar het volgende meerjarenplan”, aldus algemeen directeur Sandra Denis.
Het kindvriendelijk label is niet alleen van belang bij diensten, zoals Vrije Tijd of Jeugd, maar bij alle gemeentelijke dienstverleningen. Directeur Persoonsgebonden Zaken, Kristien Echelpoels: “Wat mij het meest trots maakt is dat er tijdens overlegmomenten die ver van Vrije Tijd of de voormalige jeugddienst afstaan spontaan ‘de kindreflex’ aan bod komt. Welke impact heeft dit op kinderen en jongeren? Is er een negatieve impact en hoe kunnen we dat oplossen? Werden kinderen en jongeren betrokken bij het proces?
Skatepark
De laatste maanden en jaren heeft Stabroek al heel wat gedaan om kinderen meer te betrekken. “Zo hebben we met ondersteuning van een stagiaire een heel onderzoekstraject gelopen rond de skaters van Stabroek. We konden niet meteen hun vraag voor een urban zone inwilligen, maar hebben wel de bestaande skatetoestellen grondig opgewaardeerd en een nieuwe halfpipe aangekocht. Nu hebben we een levendige skate-community en kunnen jongeren via Facebook heel eenvoudig bij ons terecht”, zegt Lissa Michiels van de dienst Vrije Tijd.
Mentaal Welzijn
Uit de bevragingen bij de jeugd in 2021 werd mentaal welzijn ook een belangrijk thema en zo kwam het JAC-punt er in de gemeente. “Tijdens een overleg met de eerstelijnszone werd afgetoetst of een plaats waar mensen zich mentaal konden opladen geen goede optie was. We zijn dan ook trots dat we in het Schoem nog in 2024 een JAC-punt zullen inrichten, die samen met een aantal andere partners het welzijnspunt vormen”, aldus Marc Ipermans, coördinator Welzijn.