Stabroek huldigde Koninklijke Fanfare Verbroedering Putte-Grens

Leden van de Koninklijke Fanfare Verbroedering Putte Grens werden ontvangen op het gemeentehuis. Werden extra in de bloemetjes gezet: vlnr.: Peter Capenberghs, Kees de Kort, Hector Corten en Raf Bouckaert

Verbroedering Putte Grens stopt na 132 jaar.

PUTTE/STABROEK – De gemeente Stabroek huldigde op dinsdag 13 september de Koninklijke Fanfare Verbroedering Putte-Grens. De fanfare houdt het na 132 jaar voor bekeken door een gebrek aan muzikanten. Het gemeentebestuur wilde ze nog een laatste keer bedanken voor de groep muzikanten ophoudt met spelen.

Voor de Koninklijke Fanfare Verbroedering Putte-Grens werd het op dinsdag 13 september een speciale dag. “Dat we door het gemeentebestuur gehuldigd worden, is toch wel een bedanking die binnenkomt”, zegt muzikant Raf Bouckaert (76), die 48 jaar lid was. De leden die er op het einde van de rit alles aan hebben gedaan om te blijven bestaan, waren uitgenodigd.

Burgemeester Rik Frans verwelkomde het kleine gezelschap. “In de 132 jaar van het bestaan heeft de fanfare heel wat meegemaakt. Jullie hebben twee oorlogen en de Spaanse griep getrotseerd. Speelde onder het Stabroeks bestuur voor maar liefst 9 burgemeesters en hebben talloze concerten, kermissen, feesten en stoeten opgeluisterd”, zegt burgemeester Frans. “Wij willen jullie dan ook bedanken voor de inzet van de muzikanten door de jaren heen”
Raf Bouckaert:  “Muzikanten zijn vrienden, kennen mekaar met naam en voornaam.  De laatste jaren had de fanfare te weinig muzikanten om nog door te gaan. Met de kleine groep muzikanten werd het moeilijk om iets moois muzikaal te brengen. Corona heeft daar zeker iets mee te maken. Voordien waren we met twintig, meer mensen haakten af en repeteren ging ook moeilijk, er bleven nog maar 7 leden over. We hadden officieel wel 18 leden, met jonge veertigers, maar die hadden andere interesses. Het jongste lid was 34 jaar het oudste 89 jaar.

132 jaar fanfare

Uit de oude doos (foto Fanfare Verbroedering)

De fanfare begon met veertien leden en groeide al snel naar veertig. Het liep niet altijd van een leien dakje,  maar telkens opnieuw kwamen ze terug.  Verbroedering ging na de Tweede Wereldoorlog door een dal, maar was in 1970 de crisis weer te boven. Vanaf 28 november 1974 is de fanfare “Koninklijk”. Uit de fanfare kwam tenslotte ook nog een drumband voort.
“Vooral in de jaren ’80 tot 2000 waren er hoogtepunten. We telden meer dan veertig leden en wonnen in 1995 zelfs de Cultuurprijs in Stabroek. We deden mee op schoolfeesten, speelden op concerten van bevriende verenigingen, 750 jaar Stabroek en Hoevenen, 11 novemberviering in Hoevenen, alle mogelijke stoeten, opening van de Putse Grensfeesten, ondersteuning bij Breek de Stilte …. In 2006  maakten we deel uit van het Polderconcert met tweehonderd muzikanten van alle fanfares van de Polder.”, vertelt Bouckaert trots. “Vergeten we vooral ook niet de jaren ’60 waar de fanfare van café tot café trok tot zolang de muzikanten konden spelen.  Na de laatste noten van de laatste muzikant, was het gedaan en gingen we naar huis”.

Met Putse Kermis

“Door de jaren heen hadden we verschillende locaties waar we repeteerden: café Benelux, café Sax Alto, de oude jongensschool in de Ertbrandstraat, BKO Lokaal in Putte,  de basisschool in Putte en tenslotte werd er gerepeteerd in het Gildenhuis.  De fanfare kende verschillende voorzitters zoals o.a. Jos Vervoort, Louis van Put, Frank  Vermeylen, Willem Blank en Peter Capenberghs. De oudste muzikant Hector Corten (89) was schatbewaarder en Kees de Kort materiaalmeester. We hebben ook een reeks dirigenten gekend, wat normaal is in het 132 jarig bestaan van de fanfare”. geeft Raf Bouckaert mee.
 “We hebben er alles aan gedaan om het bestaan van de fanfare te verzekeren, maar met spijt in het hart namen we de beslissing om definitief te stoppen”

Omdat een deel van de muzikanten ook in andere fanfares of brassbands speelden, kunnen zij hun muzikaal talent er verder zetten. De oudere generatie bergt voorgoed hun instrument op.

Tenslotte werden voorzitter Peter Capenberghs, Kees de Kort, Hector Corten en Raf Bouckaert extra in de bloemetjes gezet.  Het gezelschap kreeg namens het gemeentebestuur een hapje en een drankje aangeboden.

Naast muziek was er ook zang bij de fanfare! Een laatste keer galmden de stemmen van de muzikanten door het gemeentehuis.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *