Stabroek herdenkt oorlogslachtoffers

11 november stabroek 2016

Op 11 november werd aan het oorlogsmonument in Stabroek een plechtigheid gehouden ter nagedachtenis aan de overledenen van de eerste wereldoorlog of ‘Den Grooten Oorlog’ van 1914-1918. In de Sint Catharinakerk werd een plechtige eucharistieviering gehouden, voorgegaan door deken J. Barzin.  Nadien werden bloemkransen neergelegd. De Vrijwillige Brandweer van Stabroek was eveneens aanwezig. Nadien ging het in stoet, met de Koninklijke Fanfare Verbroedering, naar de Moorlandzaal, waar een receptie werd aangeboden.
Burgemeester Rik Frans benadrukte in zijn toespraak dat Wapenstilstand niet vergeten mag worden. “Deze dag herinnert er ons aan dat in het verleden onmenselijke daden gesteld zijn. Het is dankzij de zware opofferingen van toen, het zware menselijke leed, dat de volgende generaties in voorspoed hebben kunnen opgroeien”, aldus Frans.
V-bommen
Dit jaar werd er extra aandacht geschonken aan de terreur van de V-Bommen. Aan het monument in Hoevenen heeft de dochter van Maria Joossens, Els Vloeberghs een gedenkplaat onthuld voor alle burgerslachtoffers van de V1- en de V2 bommen in Hoevenen.  Maria, haar moeder, Snelders Clementina, kwam om het leven door een V-bom.  Swa Elseviers, voorzitter van de Heemkring Molengalm, bracht een relaas over de verwoestende V-bommen en welk leed ze in onze regio aanrichtten. Hij maakte hierover een boek, dat nog steeds verkrijgbaar is bij Heemkring Molengalm. Swa overhandigde een exemplaar aan de dochter van Maria.
Tenslotte overhandigde de Koninklijke Federatie der Militairen in het Buitenland, afdeling Noorderpolder, een certificaat van waardering aan de cultuurraad voor de lange en  goede samenwerking.
De herdenking werd afgesloten met het gedicht “Von Braun” van Wannes Van de Velde. 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *