Stabroek helpt mensenlevens redden

foto: vlnr. Schepenen Kim Dorikens,  Rudi Staes,  Hans Eelen (Rode Kruis Vlaanderen), schepenen LiesbethVerhaert, Raf Engels en Myriam De Meyer (Rode Kruis afdeling Stabroek).


Op vrijdagavond, 14 oktober had in zaal Moorland te Stabroek het startmoment plaats van het project “Stabroek Hartveilig”. Het gemeentebestuur  kocht twee Automatische Externe Defibrillatoren (AED) aan.

Er hangt  één in de inkomhal van zaal Moorland, de tweede  aan de gevel van het Dexiakantoor op het Frans Oomsplein te Hoevenen.


Half 2009 viel op de gemeente een brief van het Rode Kruis binnen, met de vraag of zij het project ”Hartveilig” mochten komen voorstellen. En zo is het bestuur in het project gerold.

Elke dag krijgen bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Dat betekent ongeveer 10.000 gevallen per jaar. Slechts 7% overleeft dit, of statistisch betekent dit voor Stabroek 1, 1 geval dat het overleeft op 19.

Wordt een slachtoffer binnen de eerste 3 tot 4 minuten gereanimeerd en krijgt het een stroomstoot toegediend met een AED dan heeft die tot 70% kans om te overleven. Dit wil zeggen dat in Stabroek 13 mensen zouden overleven. Hoe sneller men de eerste zorgen kan toedienen hoe meer menslevens er worden gered.

Om dit AED project  te realiseren, stapte de gemeente in het Siriusproject. Dat betekent dat de kasten gedurende 7 jaar worden gehuurd en dat ze nadien in eigendom van de gemeente komen, aldus schepen Kim Dorikens (SP.a)

Myriam De Meyer van het Rode Kruis Stabroek overhandigde de schepen het bord “Stabroek Hartveilig”.

Nadien gaf  Hans Eelen, van het Rode Kruis Vlaanderen, een uiteenzetting van het gebruik van het toestel en hoe men een persoon reanimeert. Met de toestellen die de gemeente aankocht worden de instructies door de adviesstem van de machine weergegeven zodat men stap per stap begeleid wordt.

cursus

Het is de bedoeling om zoveel mogelijk inwoners van de gemeente kennis te laten maken met de  defibrillatoren.  Op maandag 17 oktober kunnen de verenigingen  nog een cursus volgen in ’t Kalf te Putte. En op dinsdag 29 november is er een cursus voorzien voor de inwoners van de gemeente om 18.30 tot 22.30 in zaal Jos te Hoevenen.
DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *