Sportieve hoogdag op Stabroekse kermis

vlnr. voorzitster OCMW Mart Wijnants, 2de Wouter Covens, schepen Kim Dorikens, winnaar Denis Andries, 3de Jef De Boeck en schepen Liesbeth Verhaert

Zondag 5 juni was het  kermis in Stabroek. Er werd massaal gelopen bij de kermisloop ingericht door ACSS ( Atletiek Club Snelheid Stabroek), de gasten van de Vluchtheuvel reden hun “eigen  kermiskoers” en de  Wielerclub Stabroek  i.s.m. het gemeentebestuur en de sportraden Edegem Bicycle Club richtte voor de vierde keer een “Gentlemen wedstrijd” in voor wielertoeristen.

De dreigende regenwolken voorspelden niet veel goeds, maar de weergoden waren gunstig gezind en de zon was volop van de partij. De hevige regenbui  van ’s morgens zorgde voor extra zuurstof in de lucht met als gevolg  een aangenaam loop- en fietsweertje.

2de Kermisloop

Om 13 werd het startschot gegeven voor de tweede editie van de Stabroekse kermisloop, ingericht door ACSS.  De jongste deelnemertjes liepen  moedig een rondje via de Dorpsstraat, naar de Kleine Molenweg over het Begijnhof richting Brouwerstraat en zo terug naar de Dorpsstraat.  De jeugd van 10 tot 14 jaar liepen dit parcours 2 maal vlotjes af.  De eerste drie meisjes en jongens  mochten op het podium. Alle deelnemers werden beloond met een medaille en een verrassingspakket.  Omstreeks 13.30 werd er dan gestart voor de 5 en de 10 kilometer loop, wat voor de geoefende lopers geen problemen opleverden.  Rond kwart na drie druppelde de laatste moedige lopers de Dorpsstraat in. De eerste drie dames en heren van zowel de 5 als de 10 kilometerloop kregen een aandenken aan hun schitterende prestatie.

Wielerkoers Vluchtheuvel

Na de loopwedstrijden was het de beurt aan de gasten van de Vluchtheuvel. Al dan niet alleen of begeleid op  een tandem bolden zij het parcours van ongeveer 7 km af. Onder politiebegeleiding en achter de rode vlag fietsten zij van aan De Klok, via de Abtsdreef, Oud Broek, Danckerseweg, Hoogeind naar de Dorpsstraat waar aan café De Klok de finish werd voorzien.  Met soms een stevig tempo werd vanaf de Grote Molenweg de spurt ingezet.  Met een snedige demarrage  behaalde  Tillo D’Haese  de overwinning, gevolgd door Peter Raeymaekers en Piet Janssens. Daarna bolden nog een enthousiaste bende, lichtjes bezweet, de eindmeet over. Iedere deelnemer kreeg nog een aandenken aan het sportief gebeuren.

Kermiskoers

Met liefst 92 renners kwamen ze aan de start van de wielerwedstrijd voor niet aangesloten renners te Stabroek. Onder hen verschillende ex-profs, elites zonder contract en amateurs. Daardoor gaat natuurlijk het niveau van de wedstrijd omhoog maar het kan ook op heel wat kritiek rekenen.  Plaatselijke wielertoeristen haken af. “Welk nut heeft een Polderkampioenschap nog als de ploegleiders jongens uit bv Malle of Duffel gaan halen. Wat kunnen wij hier nog komen doen. De mensen komen kijken voor gasten uit de buurt. Ik rij daarom niet meer mee en ik vind dat de organisatoren van Zandvliet en Berendrecht hierover moeten nadenken” was misschien wel een terechte opmerking na de wedstrijd uit de mond van een Polderkliever. Uiteraard heeft iedereen hierover een eigen mening.

En dat niet iedereen gewend is om in een peloton te rijden kregen we in de tweede ronde al te zien. In de Abtsdreef gingen er enkelen tegen het asfalt en wat later reden er verschillende jongens zelfs de gracht in. Allemaal zonder erg gelukkig.

In de vierde ronde gingen acht jongens aan de haal waaronder kliever Jan Verbruggen en liefst drie mannen van De Neus. Er was zeer verrassend niemand van de Spartanen mee vooraan zodat de winnaars van de laatste twee edities volop in de achtervolging moesten.

Wat Frank Franken en vader en zoon Guns ook probeerden, ze zagen de acht pas terug na de koers. Wel kregen we nog een zeer sterke tegenaanval van Kris Kuypers, samen met de Putse kinesist Paul Van Loon. Ze zouden echter stranden op ereplaatsen en konden de winnaar niet meer bedreigen. Dat werd Denis Andries, een 24 jarige jonge man uit Duffel. Hij had zich in de laatste ronde nog van zijn medevluchters kunnen ontdoen en kwam alleen over de streep. Tweede werd Wouter Covens uit Brasschaat en als derde kwam Kalmthoutenaar Jef De Boeck over de aankomstlijn.  Vorig jaar reed de winnaar nog bij de beloften maar is daar nu gestopt. Het goede doel waarvoor zijn ploeg reed was Escuela las Cuatas. Dit is een Mexicaans project om kansarme jongeren in Vera Cruz de kans te geven om te studeren. Ploegleider Jan Beckers mocht ook de check van het ploegenklassement ontvangen. Volgende afspraak: Zandvlietse kermis in juli voor de wedstrijden van de Polderklievers op maandag en dinsdag.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *