Specifieke website PFAS-vervuiling Zwijndrecht

STABROEK – Naar aanleiding van de PFAS-vervuiling in Zwijndrecht kondigde de Vlaamse overheid een reeks voorzorgsmaatregelen af. De meeste maatregelen gelden volgens een bepaalde afstand en voor al wie in Zwijndrecht woont, werkt of naar school gaat. 

De gemeente Stabroek grenst juist aan de buitenperimeter van 10 km en in deze zone wordt aanbevolen om maximaal 1 ei van eigen kippen per week te consumeren. Overtollige eieren kunnen meegegeven worden met het GFT-afval. De mogelijke gezondheidseffecten van PFAS-blootstelling treden niet acuut of onmiddellijk op.Door de hoge meetwaarden die in de omgeving van de 3M-fabriek zijn aangetroffen, en omdat er tegelijk nog te weinig geweten is over de verspreiding van deze stoffen, hoe mensen eraan worden blootgesteld en wat de gezondheidsimpact is van een langetermijnblootstelling, zijn dit voorlopige voorzorgmaatregelen in afwachting van meer kennisopbouw en meer gerichte acties. Mogelijk komen er op middenlange termijn nog extra maatregelen. Dat zal later duidelijk worden na meerdere onderzoeken in de bodem in Zwijndrecht die zijn opgestart.

De Vlaamse overheid heeft over de PFOS-vervuiling in regio Antwerpen een specifieke webpagina opgezet: www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling. Het doel van deze pagina is relevante informatie in verband met de genomen voorzorgsmaatregelen, bloedstaalnames, bodemonderzoek en andere actua te bundelen, zodat we op de hoogte kunnen blijven van de laatste ontwikkelingen. 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *