Sita Lambrecht bindt de strijd aan tegen menstruatiearmoede

Sita (rechts) met de inzamelbox

KALMTHOUT – Heel wat meisjes in Vlaanderen hebben te kampen met ‘menstruatiearmoede’. Dat betekent dat de aankoop van menstruatiemateriaal zoals maandverband vaak te hard weegt op een gezinsbudget. En daarom wordt de aankoop ervan uitgesteld of vermeden. Sita Lambrecht zette in Kalmthout een actie op poten…

Sita: “Via vrienden hoorde ik over menstruatiearmoede. Als ik er verder over nadacht, leek het me niet zo gek dat het bestaat. Menstruatiemateriaal is nu eenmaal best duur. Op het secretariaat van onze school kan je wel iets gaan vragen, maar die drempel is hoog.”

“Als leerlingenraad stelden we voor om het materiaal gewoon in de wc’s ter beschikking te stellen. Toen ook ouders op de schoolraad er zich mee achter zetten, is dat er gekomen.”

“Na contact met het OCMW hebben we dan een oproep gedaan om menstruatiemateriaal in te zamelen op school. Ook via CM kregen we op Heilig Hart – net als andere scholen – een pakket. Op die manier zorgden we voor een voorraad kwalitatief materiaal.”

“Achteraf polsten we met een enquête naar de bevindingen van leerlingen en die waren grotendeels positief. Met deze actie hebben we niet enkel voor een beter aanbod kunnen zorgen, maar ook het thema menstruatiearmoede bespreekbaar gemaakt. Er hangt toch nog wat een taboe en schaamte rond. Hopelijk kunnen we dat verder wegwerken.”

©gemeente Kalmthout

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *