Silke Lemmens uit Kapellen is genomineerd voor de Eosprijs

Silke Lemmens genomineerd voor de Eosprijs

KAPELLEN – Recent afgestudeerde Silke Lemmens maakt met haar thesis over hersenonderzoek bij spreeuwen kans op de Eosprijs. Met die deelprijs van de Vlaamse Scriptieprijs bekronen SciMingo vzw en Eos Wetenschap de sterkste scripties rond de exacte wetenschappen.

Silke, 23, ging naar de Universiteit Antwerpen Campus 3 Eiken en volgde de opleiding biomedische wetenschappen. “Voor de master koos ik de opleiding neurowetenschappen omdat het brein mij zo fascineerde. Naast wetenschap, word ik ook blij van softballen met mijn team bij Antwerp Eagles”, zegt Silke.

Hersenonderzoek bij spreeuwen
Spreeuwen zijn mooie zangvogeltjes die bekend staan om hun imitatietalent en melodieuze deuntjes. Naargelang het seizoen transformeert hun verenkleed van somber winterzwart naar sprankelend zomergroen. Maar wist je dat hun hersenen zodanig plastisch zijn dat ook zij kunnen veranderen in het paarseizoen? Silke Lemmens MRI-hersenonderzoek naar deze fascinerende vogels, want hun veranderend brein zou model kunnen staan om ontwikkeling(stoornissen) ook bij mensen te onderzoeken. “Ik vind MRI een zeer boeiende techniek, het zorgt ervoor dat we niet invasief (zonder schade toe te brengen) heel veel informatie kunnen vergaren over wat er in ons lichaam gebeurt en voornamelijk in het brein. Het heeft de capaciteit om zo veel verschillende dingen te onderzoeken, van volume van het brein, hoe bepaalde tracts doorheen het brein lopen, welke brein regio’s geactiveerd worden, maar ook welke moleculen aanwezig zijn in een bepaalde regio. Het laat toe al deze informatie op te volgen over een lange tijd.
Naast de techniek is het diermodel ook zeer interessant. Het wordt niet zo vaak gebruikt, de meest voorkomende zijn knaagdieren en dan vooral ratten en muizen. Vogels bieden interessante nieuwe perspectieven, maar (nog) niet alles is geweten over hun hersenen, de functie van bepaalde regio’s in het brein zijn nog niet geweten wat zorgt dat het allemaal nog uitdagender wordt om hiermee te werken. Neuroplasticiteit is intrigerend omdat er niet zo veel van geweten is, maar iedereen ondergaat dit gedurende zijn hele leven. Als kind gebeurt dit voortdurend en daarna wordt het moeilijker voor het brein om nieuwe connecties te maken. Als we kunnen uitvogelen hoe dit mechanisme werkt en hoe we dit eventueel zouden kunnen beïnvloeden,  kan dit een grote doorbraak zijn voor de wetenschap (al is dat natuurlijk nog heel ver weg)

Publiekspoll
6 maanden heeft Silke aan haar thesis gewerkt. “We moesten van onze thesis een begrijpbaar krantenartikel schrijven om wetenschap toegankelijker te maken. De thesissen zelfs zijn vaak heel lang en technisch geschreven waardoor iemand die niet wetenschappelijk aangelegd is, dit waarschijnlijk niet begrijpt. Dat is het leuke aan de scriptieprijs dat je je werk kan delen op een toegankelijke manier. Deze krantenartikels werden door de jury gelezen en zo werden er 5 mensen uitgekozen” legt Silke uit.

Silke haalde met haar scriptie de finale van de Eosprijs en maakt zo kans op 1.500 euro en neemt het in de finale op tegen vier andere genomineerden. Via een publiekspoll mag iedereen meestemmen voor zijn favoriet. Het aantal stemmen telt voor een kwart mee in de totale beoordeling door de jury. Of zij in de prijzen valt, wordt pas duidelijk bij de uitreiking van de deelprijs op dinsdagavond 19 december in AMUZ Antwerpen. 

Stemmen kan tot 11 december via de link : https://www.eoswetenschap.eu/scriptieprijs2023  

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *