Sibert Havermaet Koning 2013 bij Stabroekse ganzenrijders

Sibert HavermaetOmstreeks 17.30 uur was de nieuwe Koning van de Stabroekse gansrijders gekend. Sibert Havermaet kreeg uit handen van voorzitter van de Polderbond Frans De Schutter, de kroon en mantel omhangen en is voor één jaar trotse koning van de maatschappij en mag zo deelnemen aan het keizerrijden in Zandvliet.
Dankzij de gulle giften van omstaanders, verenigingen, middenstanders, sympathisanten konden de speakers van dienst Sebastiaan Vandermolen en Paul Hendrickx een mooie premie van 5.387 euro vergaren.
Reeds van ’s morgens vroeg waren de gansrijders in de weer. Na eerst een stevig ontbijt van spek en eieren trok de werkploeg naar de Dorpsstraat om de galg op te stellen. Ondertussen maakten de gansrijders zicht op voor de stoet door het dorp en omliggende gemeente.  Rond 15 uur kwam het gezelschap met de fanfare Verbroedering op kop naar de place to be…..  Uittredend koning Heindrik Verhaert  hing mantel en kroon aan het ganzenrijders beeld aan het administratief centrum in de Dorpsstraat. Voorzitter Frans De Schutter ging nog even de ganzenrijderstaart aansnijden die de KWB ook deze keer had gebakken.  En dan kon het folklorespel beginnen.
Rond half vier werd de strijd even gestaakt om de cheque aan instelling Albe te overhandigen. Het bedrag van 510 euro is de opbrengst van de kerstmarkt
Langzaam steeg de spanning, ronde na ronde scheurden  de mazen van het net en  kwam de nek van de gans bloot te liggen.  Jelle Adriaenssens trok het net van de kop. Spanning ten top. Nog vier ruiters passeerdende galg en zagen hun kans voorbijgaan. Dan kwam Gerrit Daems, secretaris van de gansrijders, die maakte met een stevige ruk de ganzennek een stukje langer. Maar pech, de nek kraakte niet. Vervolgens kwam Sibert Havermaet aandraven en bemachtigde de ganzenkop. Vreugde alom. Sibert (24) is goed gekend in het dorp. Hij is zoon van Katrien Kooyen (werkt op de cultuurdienst van de gemeente) en Guy Havermaet (leraar aan het Pito). Sibert is ook zeer actief in chiro Kristal. Hij is nog student en in zijn vrije uurtjes werkt hij in de Martinushoeve in Zandvliet. Daarom wordt Sibert dinsdagavond gevierd in de Martinushoeve en daarna komt het gezelschap naar Stabroek om nog enkele cafés te bezoeken. Sibert weet nu wat hem te doen staat, de keizerskroon mee naar Stabroek brengen.
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.