Shutdown van de BASF-steamcracker


De steamcracker is het kloppende hart van BASF Antwerpen. De installatie is 25 jaar jong, en is dankzij ontelbare investeringen nieuwer en moderner dan ooit. Net zoals een auto regelmatig een onderhoudsbeurt nodig heeft, wordt ook iedere 6 jaar de steamcracker onder handen genomen. Dit jaar legt BASF de installatie stil tussen 2 mei en 15 juni. Er zal meer gefakkeld worden en er worden dagelijks 1.800 extra werkkrachten verwacht op de site.
In totaal zal BASF 11.750 verschillende werkzaamheden verrichten in de steamcracker. Er wordt bijvoorbeeld gezorgd voor een complete vernieuwing van een groot aantal apparaten. Daarnaast zullen acht grote machines gereviseerd worden, doen specialisten honderden inspecties, en worden een aantal optimalisatieprojecten in de installatie geïntegreerd. Een toegewijd team is reeds twee jaar geleden begonnen met de minutieuze voorbereidingen en planning.
Ook als buur zal je merken dat er onderhoud gebeurt aan de steamcracker. Zo zal er vaker gefakkeld worden. Fakkelen voorkomt dat er schadelijke stoffen in de lucht terechtkomen door procesgassen te verbranden op een veilige manier. De fakkel zal branden: mogelijks beperkt bij het uit bedrijf gaan vanaf 29 april bij de stillegging overdag van 02 tot 04 mei tijdens de spoelactiviteiten tot 12 mei bij opstart in de tweede helft van juni. Eerst beperkt bij het op druk brengen van de installatie, vervolgens 3 à 4 dagen heviger bij het opstarten van de installatie.
BASF Antwerpen doet er alles aan om de hinder zoveel mogelijk te beperken. De installatie in bedrijf nemen kan bijvoorbeeld fakkelarm, dankzij jarenlange ervaringen en het ingevoerde ‘flare min’ project. Met deze techniek hergebruikt het bedrijf de gassen meer in de installatie in plaats van ze af te fakkelen.
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *