Schuttersfeesten herleven in Oude Brouwerij

Stijn Jongenelen en  Tijs van Langenhove

Vrijdag 18 augustus brengt de Oude Brouwerij, aan de Kerkstraat 18 in Hoevenen, de vroegere Schuttersfeesten opnieuw tot leven. De koterij van vroeger worden vervangen door allerlei kraampjes waar streekproducten en topgerechtjes worden gepresenteerd. Voor de liefhebbers wordt er ook voor de eerste maal “Ganzenbier” geschonken. Een must voor elke gansrijders uit de streek.
Met het initiatief willen de zaakvoerders Tijs Van Langenhove en Stijn Jongenelen verwijzen naar de vroegere Schuttersfeesten. “Begin 14de eeuw ontstonden er in verschillende Vlaamse gemeenten schuttersgilden. Zij organiseerden geregeld wedstrijden en de spelen waren ook een bron van vermaak. Elke wedstrijd eindigde in een feest waarbij bezoekers verschillende kraampjes konden aandoen om er van spijs en drank te genieten. Dat was ook het geval in het vroegere Schuttershof waar nu de Oude Brouwerij is gevestigd” zegt Tijs Van Langenhoven. “We brengen een ode aan de schuttersfeesten van vroeger waar we de koterijen met spelen en drank omtoveren tot foodstanden waar topgerechtjes worden gepresenteerd in combinatie met de juiste dranken. De cateraar is geen onbekende voor bv Antwerpen proeft. Met 1 van de hapjes heeft hij enkele jaren geleden een prijs gewonnen met beste hapje op het foodfestival”. Als streekgerechten staan ondermeer buikspek, artisanale pudding, garnaalkroketten en echte vroegere Polderfrietjes, op de kaart. Speciale blikvanger is het Amerikaanse ganzenrijdersbier zegt Stijn. “Het bier is in Chicago gebrouwen en maakt zijn intrede op de Belgische markt. Het gaat om een blond bier, van hoge gisting met een hoppig karakter, geserveerd in speciale glazen. Alles zowel de glazen als de tap verwijst naar een gans”.
Het evenement heeft plaats op vrijdag 18 augustus van 18 uur tot sluitingstijd. Deelnameprijs is 35 euro met inbegrip van vijf verschillende gerechtjes. Kaarten reserveren kan via website www.deoudebrouwerij.be, Vandermolen Torenseweg 2 te Stabroek en Vastgoed 03 Dorpsstraat 84 te Stabroek. Het aantal plaatsen is beperkt.
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *