Schitterende tentoonstelling 85 jaar gansrijden in Zandvliet geopend


In Cultuur Centrum De Schelde te Zandvliet openden districtsburgemeester Marcel Bartholomeeussen en voorzitter Stanny Gabriëls vrijdagavond 11 november de schitterende tentoonstelling 85 jaar gansrijden in Zandvliet. Ga ze onmiddellijk bezoeken want zij is slechts twee dagen te zien.

De Zandvlietse gansrijdersorganisatie mag terecht fier zijn op deze expo die ‘Een reis door de tijd’ brengt van de afgelopen 85 jaar ‘Vermaak na Arbeid’, zoals de maatschappij van bij het begin werd genoemd. Blikvangers zijn er de eerste met de hand gemaakte vlag, een levensgroot paard, klaar voor het gansrijden, en een kopie van een eeuwenoud tapijt dat in Dendermonde werd ontdekt en dat het gansknuppelen weergeeft.
De expo toont verder honderden foto’s en documenten uit het archief van de maatschappij  waaronder verslagen uit 1946, en de bijdrageboekjes van penningmeester Rul (vader van  districtsschepen Romain Rul) om er maar enkele te noemen.

Weekblad De Polder
En dan de talloze knipsels uit kranten en tijdschriften, waaronder de bijna complete verslaggeving van het Zandvlietse gansrijden in weekblad De Polder. Deze uittreksels zijn trouwens per jaar in aparte mappen gevat. Ook zie je de eerste ‘kielen’ van de vereniging. Ze waren geel. Daarbij werd een rode halsdoek en dito muts gedragen en een zwarte broek: de kleuren van de Belgische vlag. Later werden het rood-wit geruite kielen volgens de kleuren van het wapenschild.
Enkele ledenpoppen werden als gansrijder aangekleed en als doktoor en verpleegsters. Uiteraard zijn ook mantels en kronen van koningen en keizers te zien. En de vele ‘ganzenhoofden’ die in de loop van de tijd veroverd werden door die van Zandvliet, niet in het minst die van de bekende familie Gabriëls die tientallen koningen en keizers leverde voor het oeroude” volksspel.

Monnikenwerk
Het verzamelen van voorwerpen en documenten voor de tentoonstelling is een monnikenwerk geweest. Al vanaf begin april was het bestuur bezig met het inventariseren van allerlei foto’s artikels en voorwerpen. “De reden waarom we de expo nu opzetten is dat mensen die de vereniging groot hebben gemaakt, en mee de geschiedenis van het gansrijden hebben geschreven, zeer oud worden’’, zei Stanny Gabriëls in zijn welkomstrede. ‘’We willen de geschiedenis zo goed mogelijk doorgeven. Bovendien leeft het gansrijden meer dan ooit en willen we jongeren een overzicht aanbieden van het folklorespel vanaf 1926 tot vandaag waarbij alle aspecten van het gansrijden aan bod komen”.

Met 25 keizers, van de verenigde gansrijders in de Antwerpse Polder, is Zandvliet het uitgesproken keizerdorp en daarom kregen alle keizers een speciale plaats, samen met de opgezette ganzenkoppen die ze destijds wisten te bemachtigen. De tinnen schaal die de nieuwe keizer telkens ontvangt ontbreekt evenmin op de tentoonstelling. Spijtig dat die maar twee dagen open is. We raden dan ook iedereen die begaan is met het gansrijden, aan om ze te bezoeken.
De tentoonstelling heeft plaats in Cultuurcentrum de Schelde, op zaterdag 12 november van 14 tot 21 uur en op zondag 13 november van 14 tot 17 uur. De toegang is gratis. (FSE/SDL)


De voorbereiding van de tentoonstelling gebeurde deels onder de koepel bij Stanny Gabriëls die we hier zien met de eerste vlag.DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *