Scheldewijding en Doelse feesten

Zondag 12 augustus vinden voor de 38ste maal op rij de Scheldewijding en de Doelse Feesten plaats in het dorp dat niet weg wil.
Algemeen Programma:
Vanaf 10u00: rommelmarkt, feestmarkt en levende ambachten met dit jaar in totaal 450 standhouders(!); animatie en muziek in de straten van Doel.
Diverse info-stands ter hoogte van de ingang van het klooster (Hooghuisstraat)
Groepstentoonstelling met werk van diverse fotografen en beeldende kunstenaars in de kapel van het klooster (Hooghuissstraat).
Kunstatelier van Denise Aerts in het beschermde Hoog Huis (naast de kerk)
Gedurende de ganse dag muzikale acts en animatie; gelegenheid tot eten & drinken
Terrasjes aan Doel 5, de Noord, De Molen en de Doolen
Mis en bootwijding
11u00: Scheldewijdingsmis in de gerestaureerde kerk van Doel opgeluisterd door het plaatselijk zangkoor en voorgegaan door hoofdaalmoezenier van de Zeemacht Dirk de Maeght, aalmoezenier van de Antwerpse Haven Jos Van Hoof en EH van de Velde uit Vrasene
11u45 Optocht van aan de kerk naar de Schelde begeleid door de folkfanfare van ‘t Ey
12u00: wijding van de Schelde; botenwijding en vlootshow opgeluisterd door de Pagus Wasia Pipe en Drums
Ambachten
Op diverse plaatsen in het dorp worden demonstraties gegeven door diverse ambachtslui.
Meest spektakel valt ongetwijfeld te verwachten bij de gilde der smeden. Zij staan opgesteld vlak bij de kerk.
Optredens in De Doolen, Engelse Steenweg
14u Majira Hisia Een jonge beloftevolle groep met eigen werk die zich inspireert aan kleinkunst, folk en wereldmuziek
15u De folkfanfare van ‘t Ey geen fanfare in de gangbare betekenis van het woord: zo beweegt de groep zich nooit op gestructureerde manier voort bij “mobiele” optredens (marcheren is er dus niet bij).  Het instrumentarium (ook in tegenstelling tot de traditionele fanfare) is niet beperkt tot koper- en houtblazers en slagwerk: ook gitaar, viool, doedelzak, accordeon en andere minder alledaagse instrumenten dragen bij tot de typische “folkfanfare-sound”.
17u Vodz boterhammen met stroop en spek, Duvel, Dr. Pepper, Johnny Cash en filmmuziek, … het zijn maar enkele van de vele invloeden die deze heren bewogen om wekelijks elkaars tinnitus te bevorderen. De garage daverde, de frigo geraakte vol en weer leeg, de repetitiekotgeur kroop in de kleren, … Verwacht geen wervelend showballet, verkleedpartijen of technische hoogstandjes. No-nonsense rock ’n roll: Halé vodz!
18u30 1,000 000 Seats  jazz, beat poets, grunge en friet met biefstuk. Goddelijke impulsen die elke hemisfeer laat configureren met het bewustzijn van ‘ den grooten oorlog’. Althans, dit hebben wij vernomen uit welingelichte bron.
20u The Skanks Antwerpse groep met naam en faam die zoals steeds garant staat voor een stevige portie rock van de bovenste plank
Tentoonstelling Kapel van het Klooster, Hooghuisstraat doorlopend van 10 tot 18u
Groepstentoonstelling ‘Verloren Tijd’ (fotografie en beeldende kunst) met Hessel Bosch (NL), Ulrich Van Spitael (Doel), Denise Aerts (Doel), Iris Van De Putte, Herman J. Claeys, Willem Plugge, Jan Van Veen, Rita Geys, Andrej Babenko, Johan Ghijsels, Nino Bosman, Japhy Keizers, David Van de Pitte en Peter Braet.

Erfgoedtentoonstelling met historische kaarten en documenten, archeologische vondsten en info Erfgoedgemeenschap Doel & Polder
14u30 (vanaf 15 jaar) De lange adem van Doel. verteltheater door Johan De Vriendt
Johan De Vriendt  spoelde in 2000 aan in Doel als beheerder van de oude gemeenteschool. Dit gebouw werd ‘De Doolen’ gedoopt – naar de oudste naam voor het dorp – en werd uitgebouwd tot een gemeenschapscentrum. Johan is strijder van het eerste uur van Doel2020 en oprichter van de Erfgoedgemeenschap Doel & Polder.
De gedichten, verhalen en raadselen van Johan laten de hartenklop van dit getormenteerde dorp en zijn bewoners voelen. Wat kunnen woorden doen tegen bulldozers? Woorden geven via het verhaal van dit kleine dorp gestalte aan universele thema’s en waarden als geborgenheid, menselijkheid, het spel van kinderen en de kracht van de onmacht. Een gedicht kan een nachtmerrie oproepen of een droom verwoorden. Poëzie kan een nachtmerrie doen kantelen in een droom en ja… één droom kan de geschiedenis doen kantelen.’  Beleef het!

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *