Schaatsen op de Kalmthoutse Heide

Genieten mag én kan, mits je de voorwaarden respecteert

KALMTHOUT – Het koude winterweer zorgt ervoor dat de temperatuur al enkele dagen flink onder nul duikt. Die stevige winterprik zal wellicht heel wat schaatsers naar de Kalmthoutse Heide lokken. Om te voorkomen dat er een overrompeling komt in het natuurgebied, treft de gemeente Kalmthout verschillende maatregelen.

“De Putse Moer en het Stappersven zijn al jaren trekpleisters voor iedereen die graag schaatst”, vertelt burgemeester Lukas Jacobs. “Hoewel de gemeente Kalmthout geen algemeen schaatsverbod oplegt, willen we toch vermijden dat er al te veel volk afzakt naar de Heide. In dat licht zien we strikt toe op het naleven van de coronaregels. Daarnaast treffen we nog enkele andere maatregelen zodat iedereen veilig kan genieten van onze mooie natuur.”

Zo wordt de lokale politie ingeschakeld om de toestroom aan mensen in goede banen te leiden. Autoverkeer bij de hoofdingangen zal worden afgeleid naar het station van Heide, waar een ruime parking voorzien is. De politie zal verder ook scherp toezicht houden bij de verschillende ingangen van de Heide en bij de vennen zelf, maar ook stewards op het ijs zullen worden ingezet om te sensibiliseren. Zij zullen mensen aanspreken op het respecteren van de afstandsregels. Ploegsporten zoals ijshockey worden niet toegelaten, ook niet per (gezins)bubbel. Ook samenscholingen blijven verboden: wie zich met meer dan vier personen verplaatst, zal hierop aangesproken worden.

“Momenteel is het ijs op verschillende plaatsen nog te dun om te schaatsen”, geeft de burgemeester nog mee. “Uit de meting vandaag blijkt dat het ijs momenteel 6 cm dik is. Wie zijn kans nu al waagt, loopt dus het risico er door te zakken. Vanaf vrijdag zal het ijs wellicht 8 à 10 cm dik zijn en lukt schaatsen wel. Geteld over het hele gebied hebben we ruim vijftien hectare ijs ter beschikking. Daar willen we mensen ook graag van laten genieten maken, mits iedereen de regels respecteert en zijn bezoek beperkt. Zo krijgt iedereen de kans om volop te genieten en te schaatsen. Merken we dat er toch te veel volk op afkomt, zullen we de nodige maatregelen treffen. Genieten mag én kan, maar veiligheid blijft onze topprioriteit”, aldus de burgemeester.

INFO: info@kalmthout.be, 03 376 49 00

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *