Sam en Nils brengen super vermoeiende kanotocht tot een goed eindeZondag 15 april, trokken Sam Trekker (27, brandweerman Antwerpen) en Nils Forster (24, student) onder een schraal lentezonnetje hun stoute botten aan en haalden ze hun kano van stal. De Kapellenaren hadden zin in wat geks en besloten om in hun 5 meter lange kano het Anti-tankkanaal vanaf Berendrecht helemaal tot Oelegem af te varen, zo’n 33 km met heel wat hindernissen. Van zondagmiddag tot dinsdagavond, dat was het plan.
De twee Kapelse kameraden, die samen de kano aankochten, kennen elkaar van bij de Scouts Kapellen (51ste St. Mauritius) en zijn beiden vrijwilliger bij de Kapelse brandweer. Sam en Nils hebben wat ervaring met kano-tochten. Zo deden zij al een tocht met de Jins van Kapellen. Vorig jaar ging Sam naar Zweden met zijn vriendin Carmen en een kano natuurlijk. Enkele weken geleden voer het koppel nog in drie dagen 82 km. van de Ourthe af.
Hindernissen

Omwille van de talrijke sluizen, bunkers en forten die deze sluizen moesten bewaken, dachten de Kapellenaren dat ze 25 keer hun kano uit het water moesten sleuren. Uiteindelijk moest de kano maar liefst 56 keer uit het water gehesen worden. Super vermoeiend….! Maar zij behaalde de tocht binnen de vooropgestelde tijd.
Heel veel materiaal konden ze in hun kano niet kwijt: 2 bidons water, wat materiaal, een shelter, een gasvuurtje en wat eten. Een touw met magneet om eventueel wat oud ijzer uit het water te vissen. Een camouflagenet moest ’s nacht hun knalrode kano bedekken terwijl de mannen ergens langs de oever op een dun matje in hun gecamoufleerde regenponcho’s sliepen.
Het Anti-tankanaal, ook bekend als de Anti-tankgracht, is ongeveer 6 m breed en werd tussen 1937 en 1939 aangelegd tegen de militaire opkomst van het Nazi-regime, maar heeft uiteindelijk nooit een Duitse tank tegen moeten houden. Voor de jongere generatie is het kanaal vooral ook een ecologisch waardevol stukje zigzaggende verbindingsnatuur tussen de Noorderpolder en de Kempen. Prachtig en ideaal om langs te fietsen of te wandelen.
Nu kent met in onze contreien het Anti-tankkanaal als het “Kano-Kanaal van Sam & Nils”!
(rednaz)
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *