Rhune Van Gorp brengt ‘Chocolade’ uit

Rhune Van Gorp las voor uit zijn dichtbundel ‘Chocolade’

STABROEK – Een dichter geeft zich figuurlijk prijs. Hij probeert zijn diepste zielenroerselen zo mooi mogelijk op papier te krijgen en die te delen met zijn publiek. Dichters die het gemaakt hebben zijn meestal op leeftijd. Toch mocht ik een jonger exemplaar ontmoeten. Rhune Van Gorp uit de Grote Molenweg in Stabroek is pas achttien en heeft al zijn eerste dichtbundel uit. ‘Chocolade’ is de in het oog springende titel en zijn schrijfsels zijn goed gesmaakte verwennerijen die druipen van de endorfine.

Rhune stelde zijn bundel voor in het achterzaaltje van café De Zwaan en hij had het smaakvol ingericht. Op de tafeltjes stonden mandjes vol chocolade en de hoofdkleuren in het interieur waren geel, groen en bruin, tevens de kleuren op de cover van het debuut van de jonge dichter. De zonnebloemen waren prominent aanwezig. Er was genoeg volk komen opdagen voor de voorstelling, familie en sympathisanten, en ze kregen een zenuwachtige Rhune te zien die zijn publiek toch warm ontving en vervolgens voordroeg uit eigen werk. Hij deed dat met verve, misschien omdat hij woordkunst en drama studeert aan de academie in Kapellen.

Rhune tijdens de voorstelling van zijn dichtbundel ‘Cholodade’ in café De Zwaan te Stabroek

Rhune noemt zichzelf introvert. Hij heeft het moeilijk om met mensen te communiceren. Daarom de gedichten. ‘In het begin van mijn boekje staan werkjes die ik schreef tussen mijn twaalfde en achttiende. Vanachter staan de meest recente,’ verklaart Rhune de data onderaan de bladzijden. ‘Gewoonlijk heb ik een zin in mijn hoofd en daar ontstaat via associatie meestal een gedicht uit. Aanvankelijk waren dat vrolijke tekstjes, later werden ze wat zwaarder op de hand. Tot zeven maanden geleden worstelde ik nog met een depressie. Naast de steun van mijn familie bleek poëzie een hulpmiddel. Ik kan mijn gevoelens uiten zonder dat ik erover moet praten.’ De titel lag voor de hand. Rhune is een emotionele eter en de titel ‘Chocolade’ kwam spontaan bij hem op. ‘Van chocolade worden mensen vrolijk. Het bevat endorfine die mensen energie geven.’

Het vergt moed om op jonge leeftijd gedichten uit te brengen. Ik kan Rhune er dan ook enkel om bewonderen. ‘Chocolade’ wordt uitgegeven door Boekscout en kost 18,50 €.

Peter Hendrickx

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *