Restauratie Pharazijnshof start in april

Pharazijnshof ©GO! onderwijs van de Vlaamse gemeenschap 

KAPELLEN – Het GO! start in april met de renovatie van het Pharazijnshof in Kapellen. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) kende een premie toe voor de restauratie van het historische schoolgebouw gelegen op de GO! campus aan de Kapelstraat. 

Historisch erfgoed
Het Pharazijnshof bevindt zich op de GO! scholencampus Irishof in Kapellen. Het kasteel wordt in de volksmond dan ook het Irishof genoemd, maar Pharazijnshof is de naam van de oorspronkelijke eigenaars. Het Pharazijnshof is een landhuis in cottagestijl dat dateert van circa 1900 en vanaf 1946 dienst deed als schoolgebouw. Later werd het landhuis ook gebruikt als internaat en als turnzaal. Bouwkundig is het Pharazijnshof een mooi staaltje erfgoed, met onder meer de originele schouwen en plafonds en de mozaïeken in de inkomhal, aan de trapzaal en onder het overdekt terras. Het landhuis is dan ook sinds 1994 beschermd als monument en maakt samen met de nabije kastelen Starrenhof, Heidehof en Hof ter Vijvers ook deel uit van een beschermd dorpsgezicht.
 “De waarde is eveneens emotioneel bijzonder groot”, weet Kapels burgemeester Dirk Van Mechelen. “Het Pharazijnshof zit in ontelbare harten van Kapellenaren. En dat door de centrale ligging op het schooldomein waar de voorbije 75 jaar zovelen de kleuter-, lagere  en/of secundaire school doorliepen.”

Premie maakt restauratie mogelijk
Intussen staat het gebouw reeds enige tijd leeg omdat het niet meer veilig was om te gebruiken en een grondige restauratie drong zich op. De start van de restauratiewerken is nu gepland op 3 april 2023. Die zullen worden uitgevoerd onder leiding van Team van Meer! en aannemer PIT Antwerpen nv.

Herstel historisch aanzicht 
De volledige dakconstructie met inbegrip van de glazen koepels, de zoldervloeren, de balustrades bij de dakkapellen en de dakornamenten zullen worden aangepakt. De latere aanbouw tegen de rechter zijgevel zal worden verwijderd om het historisch aanzicht van het pand te herstellen. 

 “Met dank aan de premie kunnen we eindelijk werk maken van de restauratie, maar een historisch pand blijvend onderhouden zal ook daarna nog een hoge kost met zich meebrengen. Bovendien zijn de structuur en de indeling van het gebouw niet afgestemd op onderwijs. Op dit moment weten we nog niet wat de toekomst zal brengen. Er liggen een aantal scenario’s op tafel, maar het is te vroeg om daar uitspraken over te doen omdat er momenteel nog teveel onduidelijkheden zijn.”, aldus Danielle Van Ast, algemeen directeur van GO! scholengroep Antwerpen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *