Renée Eykens Europees Kampioene 800 m


Het was geen geheim dat atletiekclub KAPE op het “Europees Kampioenschap Beloften” in het Poolse Bydgoszcz, met Renée Eykens een potentiële medaillekandidate afvaardigde op de 800 m. En het werd het allerhoogste wat er te verdienen viel: Renée werd,  na een felle eindstrijd, Europees kampioene bij de beloften in 2’04″73.
Na een schitterend atletiekseizoen 2016, met o.m. haar halve finale op de “Olympische Spelen” in Rio de Janeiro, liep het tijdens de wintermaanden helemaal niet vlot voor de Kapelse atlete. Een rustperiode én een trainerswissel, waren de aanzet voor een langzame opbouw naar het nieuwe atletiekjaar. Het was dan ook met enige twijfels dat Renée Eykens afzakte naar Polen voor het “Europees Kampioenschap Beloften”.
Op de “Josef Odlozil Memorial” begin juni in Praag kon Renée zich kwalificeren voor dit kampioenschap. In haar eerste 800 m van dit atletiekseizoen liep zij 2’02″36, ruim onder de gevraagde limiet van 2’04”09. Tijdens het “Belgisch Kampioenschap Alle categorieën” begin juli in het Koning Boudewijnstadion in Brussel haalde ze ook nog het minimum voor de 1500 m met een tijd van 4’13’50. In principe kon ze nu kiezen voor deelname aan de 800 m of de 1500 m in Polen … maar het werd de haar vertrouwde 800 m.
Bij de start van het “Europees Kampioenschap Beloften” in Polen, stond ze met haar 2’02″36 op een 5de plaats in de Europese ranglijsten. Op donderdag 13 juli werd het nog een makkelijke klus in de reeksen van de 800 m. Renée Eykens startte in de eerste reeks en liep naar de overwinning in een tijd van 2’04″55. In de totaalstand van alle deelnemers in de drie reeksen zette ze hiermee de 3de tijd neer … dat beloofde voor de finale.
De finale op zaterdag 15 juli werd dan ook meteen de “clash der titanen” op deze 800 m. Na wat duw- en trekwerk nà de start, nam de grote favoriete, de IJslandse Anita Henriksdottir,  traditiegetrouw de kop van de wedstrijd. Snel werd duidelijk dat het tweetal Henriksdottir-Eykens de rest van het deelnemersveld achter zich liet.
Met de IJslandse permanent aan de leiding, ging het de laatste 100 m in. Opnieuw was het echter Renée Eykens die haar turbo aanschakelde en Henriksdottir in de laatste 50 m voorbij knalde. Renée finishte in een tijd van 2’04″73 als winnaar vóór Henriksdottir in 2’05″02. Nà haar overwinning bij de juniors,twee jaar geleden in het Zweedse Eskilstuna, werd dit haar tweede Europese titel op de 800 m.

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *