Renée Eykens Belgisch Kampioene 1500 m en minimum E.K. Beloften

Tijdens het “Belgisch Kampioenschap Alle Categorieën” in het Koning Boudewijnstadion in Brussel, werd Renée Eykens van atletiekclub Kapellen Belgisch kampioene op de 1500 m. Met haar tijd van 4’13”50 haalde ze een tweede minimum voor het “Europees Kampioenschap Beloften” in het Poolse Bydgoscz.Op dit Belgische kampioenschap had de Kapelse atlete niet gekozen voor haar vertrouwde 800 m, maar ging ze de strijd aan met de specialisten van de 1500 m. Tijdens de reeksen op zaterdag werd het een tactische race, plaatsing voor de finale was de eerste doelstelling. Als winnaar van reeks 1, kwam ze uit op een tijd van 4’36”88. In reeks 2 finishte favoriete Sofie Van Accom in een tijd van 4’33”49. Clubgenote Eline Pinter (KAPE) eindigde als 3de in deze reeks met 4’36”51. En zo konden beide atleten van de Kapelse club naar de finale op zondag.
Daar werd het allesbehalve een tactische race. 1500 m-specialiste Sofie Van Accom gooide er stevig de beuk in van bij de start, maar kon Renée Eykens niet van zich afschudden. In de sprint was de – intrinsiek snellere – Kapelse atlete té sterk voor haar tegenstander. In een knappe tijd van 4’13”50 werd ze Belgische kampioene, Sofie Van Accom eindigde 2de met 4’14”47 en Eline Pinter 5de met 4’33”62. Deze winsttijd voor Renée was meteen een nieuw minimum voor het “Europees Kampioenschap Beloften”.
Op de “Josef Odlozil Memorial” begin juni in Praag, had Renée zich al kunnen kwalificeren voor de 800 m op het “Europees Kampioenschap Beloften”. De tijd die ze moest halen voor selectie op de 1500 m lag vast op 4’16’46. Met een tijd van 4’13″50 dook ze ruim onder dit minimum en kan ze nu in Bydgoscz kiezen uit deelname aan de 800 m of 1500 m.
Over die keuze vertelde ze op de website van de Vlaamse Atletiekliga het volgende: ““Dat ik vandaag de limiet loop en ik dus kan kiezen op het E.K., geeft wel een goed gevoel. Ik ga niet dubbelen daar, maar wie weet kies ik in functie van de startlijst wel voor de 1500 m.”
Dit “Europees Kampioenschap Beloften” wordt betwist in het Poolse Bydgoszc van donderdag 13 juli tot en met zondag 16 juli 2017. Alles over het “Belgisch Kampioenschap A.C.” en de prestaties van Renée Eykens en de andere KAPE-atleten, kan je lezen op de website www.ackape.be.