Reigers keren terug in Berendrecht

Graaf Le Grelle, die op het kasteel van Berendrecht, vlakbij het Reigersbos woont, heeft zaterdag de eerste reigers zien terugkeren. ‘Meestal volgt de rest een week later’, zegt hij.

 ‘Het verbaasde me dat er zondag tussen de dertig à vijftig blauwe reigers neerstreken in het bos. Dat is ongewoon. Meteen ontstond een gevecht voor de beste nesten.’
Zowat de helft van de karwielgrote ‘woningen ‘ dient grondig hersteld, want zij zijn door de winterstormen vernield.
Volgens Le Grelle beginnen de eerste koppels al rond 9 februari te broeden.
‘Ze zijn dit jaar iets later’, stelt hij vast. Vijanden van de reigers blijken eksters en kraaien te zijn. Zij stelen de eieren.
Le Grelle vreest enigszins voor het voortbestaan van de kolonie. 
‘Ooit zaten hier meer dan 300 koppels, nu halen we amper vijftig. De oude reigers die hier proberen te overwinteren, hebben tijdens de koudeperiode niet veel geluk gehad. In het bos vond ik tal van kadavers. Het was een slecht jaar voor de reigers.
Nu de nieuwkomers er zijn, weet ik dat het Reigersbos opnieuw één jaar is gered.
In de Reigersbosdreef worden rioleringen gelegd. Dat zorgt in de buurt voor overlast, ook de reigers volgen wat er gebeurt. ‘Het valt me op dat de nesten die het verst van de wegwerkzaamheden liggen, het eerst werden in bezit genomen. Of de vogels door de werken zullen wegtrekken, geloof ik niet. Ze zijn zelfs de industrie gewoon. Voedsel blijft wel een probleem. De polderbeken zijn niet meer zo rijk aan voedsel. De vogels wijken uit naar het Verdronken land van Saefthinge en naar de welgevulde vijvers van villa’s in Kapellen, Kalmthout en Brasschaat”.
De kolonie in Berendrecht bestaat al meer dan honderd jaar. In 1906 streken de eerste blauwe reigers in wat sindsdien het Reigersbos heet. Het bos van amper iets meer dan 4 hectare groeide uit tot een van de belangrijkste broedplaatsen in ons land.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *