Recyclagepark Berendrecht-Zandvliet-Lillo maakt plaats voor bos

BERENDRECHT/ZANDVLIET/LILLO – Het recyclagepark aan de Derdeweg in Berendrecht sloot in september vorig jaar definitief de deuren. Stad Antwerpen geeft AG Vespa nu de opdracht om de bebouwing, verhardingen en omheiningen te verwijderen. Nadien krijgt de locatie opnieuw een groene invulling.

Het recyclagepark bevindt zich in een groene bufferzone tussen de haven en de dorpskern van Zandvliet, en de milieuvergunning verliep in oktober 2021. Daarom besloot de stad om het te slopen. Het kleine personeelsgebouw en de opslagruimte worden ontmanteld, en de verhardingen en omheiningen verdwijnen.

In de plaats komen nieuwe aanplantingen, aangepast aan de omgeving en de bodem. Als alles vlot verloopt, kan de sloop in september 2022 plaatsvinden, zodat de groendienst de aanplantingen nog dit najaar kan voorzien.

Annick De Ridder, schepen voor stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening, en voorzitter van AG Vespa: Dit is een mooi voorbeeld van ‘vergroening’, een leidraad die we vanuit stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening steeds hanteren. Meer groen creëren waar dat kan of waar dat zelfs oorspronkelijk voorzien was… en zoals hier met de sloop van het recyclagepark ‘meer groen’ door ‘weer groen’.”

Carl Geeraerts, districtsburgemeester Berendrecht-Zandvliet-Lillo: Voor de bewoners rond het voormalige recyclagepark is dit goed nieuws. De -lichte- overlast viel al weg. Straks is het beton ook weg.”

Alternatieven
Alle bewoners van het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo kunnen sinds juli 2021 terecht op het IGEAN-recyclagepark van Stabroek (Krekelberg 28) aan hetzelfde tarief als de stedelijke recyclageparken van de stad Antwerpen.
Els Van Doesburg, schepen voor stads- en buurtonderhoud en groen: “De samenwerking met het recyclagepark in Stabroek loopt prima volgens de eerste cijfers. De mensen genieten er een goede service en vinden makkelijk de weg. De winst is voor de natuur. We geven een stukje groen terug.”
Bovendien worden in de buurt extra recyclagepunten (recyclagekraam voor kleine spullen) en pop-uprecyclageparken (mini-recyclagepark, ook voor grofvuil) georganiseerd.
Verder kunnen de bewoners elke eerste zaterdag van de maand met steenpuin, grofvuil en snoeihout terecht bij een tijdelijk recyclagepark aan de Bomenbank (groendienst), Antwerpsebaan 110, 2040 Berendrecht.

Alle praktische info over de sluiting en de alternatieven is terug te vinden op www.antwerpen.be, klik hier en hier voor de rechtstreekse links.

©district Berendrecht


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

3 reacties

 1. ALLEMAAL LEUK EN WEL ALS JE EEN AUTO MET KAR HEBT EN TIJD KAN MAKEN
  MAAR VOOR MENSEN DIE ZIEK ZIJN EN MENSEN DIE DOOR DE GAS EN ELEKTRO GEEN VERVOER KUNNEN REGELEN OF MOETEN WERKEN IS HET DE SLECHTSTE OPLOSSING DIE ER IS ER IS IN DE POLDER EEN CLUBJE DAT HEEL HARD ROEPT EIGEN VOLK EERST DIE KUNNEN MET LEDE OGEN KIJKEN HOE ER AL BESLIST IS OM ZANDVLIET VOL TE PROPPEN MET OEKRAINERS
  PLEK ZAT MAAR VOOR EEN KLEIN CONTAINERPARK DAT GAAT HEM NIET WORDEN. WE DACHTEN DAT HET ALLEMAAL WEL GOED ZOU KOMEN MAAR ALS JE WEER KIJKT HOE DE WEGEN ER BIJ LIGGEN BEN IK DE MENIG AANGEDAAN DAT ZE ER IN DE KONGO AL BETER BIJLIGGEN

 2. Nadat er meer dan 15 jaar lang en op goeie manier afval is verzameld, kregen we mei 2021 als bevolking te horen dat het plaatselijke recyclagepark te Zandvliet/Berendrecht per september 2021 gesloten werd.
  Het was plots na al die jaren… zonevreemd!?

  Het verlopen van de omgevingsvergunning werd door Fons Duchateau en politieke achterban aangehaald om “besparingen” door te voeren, zo las je tussen de regels door. “Te weinig bezoekers”.

  Mon oeil! Dan pas je dat toch aan met de openingsuren zeker?!

  Andere politiekers stonden er bij en keken er naar (die t schoentje past trekke het aan)!

  Zou er in heel dat proces bij de (uitvoerende) overheid niemand zijn die zich daar geen vragen bij stelt? En is dat geoorloofd? Hoe loopt dat beslissingsproces? Welke (onderliggende/werkelijke) motieven?

  Ondertussen karren de polderbewoners -met hun dure brandstof en het effect op het milieu- kilometers verder richting buurdorpen want de lokale aangeboden alternatieven bekken wel goed in “de communicatie naar de burger” maar zijn ontoereikend én … wie betaalt daar dan de pop-up, speciaal georganiseerde extra kleinere ophaalpunten en het tijdelijk recyclagepark aan de bomenbank??

  Ooit van MER gehoord? En waar zit de “besparing” dan? Ooit een KB-analyse uitgevoerd? Of was het (weer) een beslissing waar gauw efkes -op theoretisch papier- een aantal honderduizend € moest (dacht) bespaard te worden? En/of geen tijd genomen om er écht naar te kijken om die tijd dan driedubbel nadien te verliezen?

  En nu lezen we (nog geen half jaar later) dat er een groene zone van gemaakt wordt, het recyclagepark wordt door een aannemer afgebroken (besparingen?) en er worden “5 bomen op gezet” zoals een medebewoner zei of -een andere ludieke Poldernaar- “dá s goed, dan kunnen w er sluikstorten”.

  oh parodie … zo n ingreep moet g als burger is probere …

  Enfin … l’ enfer c est les autres zeker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *