Putse kermis in aantocht met kermisloop en Nationale Sluitingsprijs Putte-Kapellen

Kermisloop

Maandagavond 10 oktober is het weer zover. Wat begon om “de dode maandag” tussen de  1e zondag van de Jaarmarkt en de Nationale Sluitingsprijs wat meer leven in te blazen is uitgegroeid tot een heus loopfestijn. Voor de 6e maal zal Putte-Grens weer op z´n kop staan. Het organisatieteam van de Kermisloop hoopt dit jaar weer op ruim 1600 deelnemers en een veelvoud aan supporters. Jong en oud kunnen en zullen hun sportieve lusten weer botvieren op het 2,5 km lange parcours door het centrum ( met kermisattracties) van Belgisch en Nederlands Putte. De afstanden zijn 5 en 10 km; de kleintjes doen 800 meter.
Het was in 2006 dat verschillende leden van de Puts-Middenstands-Vereniging samen met LopersGroepPutte afspraken ‘een loop ‘ te organiseren om wat meer leven in de brouwerij te krijgen. Het bleek een schot in de roos. Voor de eerste editie- in 2006 – werd gegokt op 250 deelnemers; het werden er ruim 470, inclusief de kleintjes zelfs ruim boven de 600. Vorig jaar passeerden 1.372 deelnemers de finish van de 5 of 10 km.
De explosieve groei van het aantal deelnemers hebben in de loop van de jaren natuurlijk wel voor de nodige aanpassingen gezorgd. Het parcours werd aangepast, de afstanden werden gesplitst en voor dit jaar zijn de starttijden van de 5 en 10 km iets verder uit elkaar getrokken om de finishers van de 5, alsmede de starters van de 10 iets meer ruimte te geven. Ook op het gebied van veiligheid word dit jaar de zorg nog verder opgevoerd. Eerste hulp wordt dit jaar in handen gelegd van het professionele Event Medical Team ( ervaring met de grote Belgische zomerfestivals) dat 13-man sterk aanwezig gaat zijn. Eigen radio-net, AED’s en ziekenauto zijn standaard.
Eerste onderdeel van de avond is natuurlijk de kidsrun. Zij vertrekken om 18.30 voor hun 800 meter. Het parcours is simpel: ze gaan eerst tot de kerk in Nederlands Putte, draaien om en gaan tot de kerk in Belgisch Putte, draaien en komen terug naar de grens. De leeftijdsgrens is 12 jaar. Om ongelukken in het gedrang te voorkomen zal er worden gestart in 2 groepen – eerst de 8 – 12 jarigen en daarna alles jonger dan 8. Beide groepen krijgen 2 voorlopers zodat vooral in de eerste 300 meter het ‘tempo gedrukt’ kan worden.  
De eerste loop – de 5 km / 2 ronden  –  zal starten om 19.10 uur en wordt aanzien als een jogging.  Om 19.50 zal de 10 km  worden afgeschoten voor 4 ronden en bij deze wedstrijd gelden 4 categorieen : uiteraard mannen / vrouwen . Bij de mannen ligt een splitsing bij 40 jaar : dus jonger dan 40 jaar en 40 of ouder, terwijl bij deze vrouwen de splitsing ligt op 35 jaar. Alle winnaars en de nrs. 2 en 3 ontvangen naast een kleine geldprijs ook een orginele Putse Janhagel. De overall winnaar krijgt bovendien een uniek cadeau: een taart met daarop zijn finishfoto. Na de prijsuitreiking is er dan nog de aanwezigheidstombola met een prachtige prijs.
Alle regelingen en voorbereidingen heeft men praktisch in eigen hand maar er is steeds een grote factor welke we helaas niet kunnen beïnvloeden: het weer. Alle voorgaande jaren werden we gezegend met prachtig najaarsweer die het sporten, maar ook vooral het supporteren aangenaam maakte. Gezien de voorgaande maanden is er natuurlijk de nodige twijfel  maar we blijven hopen op prachtig najaarsweer.
Het moge duidelijk zijn dat zo’n steeds groeiende organisatie steeds meer kosten met zich meebrengt. De organisatie prijst zich dan ook bijzonder gelukkig dat zij ook dit jaar weer een beroep kon doen op de grote groep sponsoren; zij blijven ons ondersteunen en het geheel financieel mogelijk maken. Sponsors nogmaals bedankt.
Als U erbij wilt zijn kunt U voor verdere informatie of voorinschrijving terecht op www.kermisloop.be . Voor voorinschrijving kunt U tevens terecht in Putte bij Electro Beyers of Meubelen Bob Janssens. Wie op de dag zelf wil inschijven kan vanaf 17.30 uur terecht in Cafe ‘Hollands Hof”, maar betaalt dan wel 8 euro i.p.v. 6 euro bij voorinschrijving.

Sluitingsprijs

Ook tijdens de 78ste Nationale Sluitingsprijs Putte-Kapellen, op dinsdag 11 oktober, zullen de renners niet minder dan 11 maal de Antwerpse polderstreek doorkruisen om in totaal 183,59km af te leggen. Door grootschalige wegeniswerken in Kalmthout werd vorig jaar een noodoplossing uitgewerkt en voor het eerst gekozen voor een parcours over Berendrecht en Stabroek. Door de positieve reacties, en opstelling van de desbetreffende gemeentebesturen, hebben de organisatoren beslist het parcours doorheen de polderstreek definitief te behouden. De gemeente Stabroek doet een extra financiële inspanning en het district Berendrecht, Zandvliet en Lillo en de Stad Antwerpen vervoegen het lijstje van belangrijke sponsors. Ook met het nieuwe parcours blijft de gemeente Kapellen hoofdsponsor zowel financieel als met inzet van mensen en middelen. De organisatoren zijn dan ook bijzonder tevreden dat de gemeente Kapellen haar wielermonument trouw blijft. Het nieuwe parcours deed sommigen dromen om de naam Nationale Sluitingsprijs Putte-Kapellen in vraag te stellen. Het bestuur van het Sportkomiteit Putte-Kapellen gaat daar echter niet op in. De naam Putte-Kapellen bestaat al sinds 1929 en iedereen kent de koers onder de naam Nationale Sluitingsprijs Putte-Kapellen en dat moet zo blijven.
Parcours
Het parcours van de Nationale Sluitingsprijs Putte-Kapellen is 16,7km lang en de renners zullen 11 ronden afleggen. Dat wil zeggen dat er vanaf de start in Putte-Kapellen om 12u45, er ongeveer elke 20 minuten een doortocht van de renners, en volgwagens, zal zijn. De laatste ronde van de renners zal rond 16u10 uur aanvangen in Putte-Kapellen. De start en aankomst blijven behouden in de Ertbrandstraat in Putte-Kapellen. Daarna volgen de Antwerpsestraat (NL), Graaf Moretuslaan (NL), Sint Dionysiusstraat (NL), A.C. Swinnenstraat (NL) en het Oud Broek. Via de Konijnenstraat komen de renners in Berendrecht. Daar volgen de renners de Konijnendreef, Steenovenstraat, Zandweg, Dorpsstraat, Solftplaats en Monnikenhofstraat. Langs de Abtsdreef wordt dan Stabroek aangedaan om verder via de Dorpsstraat, Hoogeind en Driehoek terug naar de aankomststreep in de Ertbrandstraat te rijden. De eerste doortocht op de Solftplaats in Berendrecht is voorzien rond 12u55. De eerste doortocht in de Dorpsstraat in Stabroek is om ongeveer 13u. Daarna is er elk klein half uur een nieuwe doortocht van renners en volgwagens. De laatste doortocht op de Solftplaats in Berendrecht is rond 16u28 en in de Stabroekse Dorpsstraat om 16u34.
Verkeersmaatregelen
De organisatoren van de Nationale Sluitingsprijs zijn er zich van bewust dat er tijdelijk verkeersproblemen kunnen ontstaan maar, samen met de politiediensten, proberen zij de hinder tot een minimum te beperken. Dinsdag 11 oktober zal er een volledig of gedeeltelijk parkeerverbod zijn in volgende straten. Konijnendreef, Steenovenstraat, Antwerpsebaan, Zandweg, Dorpsstraat, Solftplaats, Monnikenhofstraat en Abtsdreef. Bovendien zal er, al dan niet gedeeltelijk, enkel richting ingevoerd worden in de Konijnendreef, Steenovenstraat, Antwerpsebaan, Zandweg, Solftplaats en Monnikenhofstraat. Het zal in alle geval verboden zijn om tegen de rijnrichting van de renners in te rijden. Voor het autoverkeer vanuit Berendrecht en Zandvliet en Stabroek, zal Putte-Kapellen moeilijk bereikbaar zijn. De politiediensten zullen de nodige tijdelijke signalisatie aanbrengen om het verkeer zo goed mogelijk te leiden. De organisatoren vragen begrip voor het ongemak dat hier en daar zal ontstaan. Na de wedstrijd volgt, in samenwerking met politie en hulpdiensten, een evaluatie waaruit moet blijken of het nieuwe parcours ook in de toekomst haalbaar is.
Openbaar vervoer
Het parcours van de Nationale Sluitingsprijs loopt deels over het traject van verschillende buslijnen. Tijdens de wedstrijd, tussen 12 en 16u30 zijn volgende omleidingen voorzien.
Lijnen 671 & 672
Normale reisweg tot Driehoek. Daarna: Veldstraat, Kasteeldreef en Plantinlaan. Richting Kalmthout – Essen langs Driehoek en verder normale reisweg. Richting Stabroek via Hoogeind en verder normale reisweg.
Afgeschafte halten: De halten Plantinlaan (richting Stabroek), Stabroeksteenweg, Lepelstraat en Moretuslei
Vervanghalten: De halte Stabroeksteenweg wordt genomen aan de vervanghalte Plantinlaan t.h.v. Hoogeind. De halte Lepelstraat wordt genomen in Veldstraat t.h.v. Driehoek. De halte Moretuslei wordt genomen in de Kasteeldreef juist voor de Plantinlaan.
Buslijn 770
Richting Antwerpen zijn geen omleiding voorzien. De bus volgt deels het parcours met de rijrichting mee.
Richting Zandvliet: Normale reisweg tot Grote Molenweg. Daarna  ’s Hertogendijk, Kleine Molenweg, Dorpsstraat, Laageind, Oprit A12 richting Bergen Op Zoom , Afrit Berendrecht, Steenovenstraat, Ruytermansweg, Otterstraat, Putsebaan, De Keyserhoeve, Zoutestraat, Zandvlietse Dorpstraat, Otterstraat en vanaf Putsebaan verder normale reisweg.
Afgeschafte halten: Rode Hoevelaan, Molenberg, Sigarenstraat, Dorp, Van De Poel, Mispelaarlaan, Fabriek, Oud Broek, Opstal, Viswater, Solftplaats, Prelaatstraat, Steenweg op Stabroek Zandweg en Kapelstraat.
Vervanghalten: Bestaande halte Dorp in Kleine Molenweg en bestaande halte RVT Cuypers.
Buslijn 771
Richting Antwerpen zijn geen omleidingen voorzien. De bus volgt deels het parcours met de rijrichting mee.
Richting Zandvliet normale reisweg tot Afrit 12 (Berendrecht) daarna Steenovenstraat, Ruytermansweg, Otterstraat, Putsebaan, De Keyserhoeve, Zoutestraat, Zandvlietse Dorpstraat, Otterstraat, Putsebaan en verder normale reisweg.
Afgeschafte halten: Rode Hoevelaan, Molenberg, Sigarenstraat, Dorp, Van De Poel, Mispelaarlaan, Fabriek, Oud Broek, Opstal, Viswater, Solftplaats, Prelaatstraat, Steenweg op Stabroek, Zandweg en Kapelstraat.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *