Provincie lanceert project ‘Groene oases’ bij Sint Calasanz in Hoevenen

Op vrijdag 30 september werd het project voorgesteld in aanwezigheid van gedeputeerde Jan De Haes, directie van vergroende scholen en medewerkers van de Antwerpse Regionale Landschappen en schepen van onderwijs Veerle Nonneman en burgemeester Rik Frans van Stabroek © Koen Fasseur – provincie Antwerpen

Van grijze speelplaats naar groene speeloase

HOEVENEN – Een plekje om te ravotten, klimmen, klauteren, kruipen en te fietsen tussen het groen. Een zintuigenzone voor onze allerkleinsten en een podium bij de grootste boom waar de kleuters hun talenten kunnen tonen. In fase twee volgt nog een muziekmuur en modderkeuken: de kleuterspeelplaats van  Sint Calasanz heeft het allemaal. Provincie Antwerpen, de Antwerpse Regionale Landschappen en MOS (duurzame scholen, straffe scholen) lanceerden op deze inspirerende speelplaats het project ‘Maak van je school een groene oase’. Samen willen ze de komende drie schooljaren zoveel mogelijk scholen helpen ontharden en vergroenen.

Spelende kinderen het project ‘Maak van je school een groene oase’ neemt een vliegende start
© Koen Fasseur – provincie Antwerpen

Met het nieuwe project ‘Maak van je school een groene oase’ zorgen we ervoor dat vergroeningstrajecten haalbaar en laagdrempelig zijn voor scholen” licht Jan De Haes, gedeputeerde voor Milieu en Natuur, toe. “Geen lange wachttijden meer, scholen stellen zelf een pakket samen in functie van hun beschikbare tijd en middelen. Door scholen te ondersteunen bij het ontharden en vergroenen van hun speelplaatsen, werken we aan een biodiverse, klimaatveilige provincie.”

Deelnemende scholen kunnen kiezen voor een kleine, middelgrote of grote oase. Provincie Antwerpen zorgt voor de coördinatie en middelen, een school krijgt 70 tot 100% van de investeringskost terugbetaald. De Antwerpse Regionale Landschappen helpen bij de uitvoering, ze brengen een bezoek aan de school en geven onder meer advies bij de administratie en plantenkeuze.

De voordelen van vergroening
Een onthardde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Kinderen ervaren minder stress na een speeltijd in het groen. En buitenlessen zetten aan tot onderzoekend leren en verhogen de concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee. Water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen.

Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel. Zorg dragen voor de natuur begint al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur, leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.

Basisschool Sint Calasanz in Hoevenen stapte mee in dit verhaal: meer dan 500 m2 verharding verdween. In de plaats daarvan verrezen 2 speelheuvels, een zintuigenzone, een zandbak met buitenkeuken en een klim- en klauterzone. Er kwamen ook regenwaterputten voor de recuperatie van hemelwater.
Elke Peeters, directrice van kleuterschool Sint Calasanz voegt toe: “Het was al jaren de droom van ons team om de speelplaats aan te pakken. Als gevolg van het enthousiasme van de werkgroep speelplaats werd een aanvraag bij MOS ingediend. Dankzij de begeleiding van Frank van Regionaal Landschap de Voorkempen werden alle wilde plannen omgezet in de realiteit. Onze kinderen zien genieten van de uitnodigende buitenruimte is de kers op de taart van dit traject.”

Op vrijdag 30 september werd het project voorgesteld in aanwezigheid van gedeputeerde Jan De Haes, directies van vergroende scholen en medewerkers van de Antwerpse Regionale Landschappen.



DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *