Protesterend personeel Vesalius overschaduwen gezinsfeest Jan en Alleman

protest jan en alleman


De protestacties tegen de privatisering van het Woonzorgcentrum Vesalius, gaan onverminderd door. Zondag 24 augustus trok een 150-koppige delegatie van personeel, en vakbonden, naar het gezinsfeest Jan en Alleman, in het leven geroepen door de Brasschaatse burgemeester Jan Jambon (N-VA). “Wij hopen dan dit sterk signaal niet genegeerd wordt door de plaatselijke politiek” klonk het bij de actievoerders. Ondanks de opvallende onderbreking werd het alsnog een geslaagd feest.
Het Brasschaatse gemeentebestuur wil het Woonzorgcentrum (WZC) Vesalius verzelfstandigen waardoor een privépartner mee aan het roer komt te staan. Bedoeling is om het woonzorgcentrum samen uit te baten en de verliezen op termijn te verminderen. Plannen die het personeel, en de vakbonden, helemaal niet zien zitten. “Het woonzorgcentrum draait jaarlijks zo’n 1,3 miljoen euro verlies. Een bedrag dat wij niet kunnen wegwerken, maar de privépartner evenmin. Bovendien is er nagenoeg geen overleg geweest” zegt Rob Eeman van het overkoepelende vakbondsfront. “Het rusthuis maakt inderdaad veel verlies maar daarom hoeft het nog niet te worden afgestoten door het OCMW. Er zijn andere oplossingen, maar ze willen het niet horen. Het personeel wil haar steentje bijdragen en doen wat het OCMW in het verleden heeft nagelaten te doen waardoor de verliezen zo hoog konden oplopen. We willen gerust praten over uurroosters en andere werkomstandigheden, maar dan moeten ze ons wel de kans geven. Daarom willen we met onze actie een opening creëren en het overleg opnieuw opstarten”. Opgesmukt met een spandoek en T-shirts met het opschrift “Vesalius privé? Dag Jan” wandelden de actievoerders over de weide. Momenteel hebben als zes kandidaat-uitbaters een dossier ingediend. Hieruit moet het OCMW nadien een keuze maken.
Ice Bucket Challenge
Een groep vrijwilligers, onder leiding van OCMW-raadslid Hendrik De Maeyer, hadden de weide voor de Hemelhoeve omgetoverd tot spektakelruimte. Heel de dag namen acht Brasschaatse wijken het tegen elkaar op in een groot spel zonder grenzen, een kookwedstrijd en een vragenspel. Een gezellige en vooral ludieke competitie waarover druk kon nagepraat worden in verschillende eet- en drinkkraampjes. Enkele honderden volwassenen, spelende kinderen en druk bijpratende buren of vrienden zakten af naar de weide. Die kregen er een extra attractie bovenop. Onlangs werd burgemeester Jan Jambon door zijn Antwerps collega Bart De Wever genomineerd voor de Ice Bucket Challenge. Hij aanvaarde de uitdaging en liet in de late namiddag een ijsemmer over zich heen kieperen. “Doe maar. Dit zal mij een fris hoofd houden voor de lopende regeringsonderhandelingen” grapte hij. Daarna smeerde hij vakbondsman Rob Eeman, en zijn beide toekomstige schoonzonen, een nominatie aan hun broek. Rob Eeman nam de uitdaging onmiddellijk aan en het was Jan Jambon zelf die de taak op zich nam om een ijsemmer over zijn hoofd te gieten. “Ondanks ons verschil van mening blijven we vrienden” besloot Jan. De opbrengst van deze editie Jan en Alleman gaat naar de kleine Audrey. De vzw Csh gaat zorgen voor de zeer dure myo-elektrische prothesen voor dat kindje, zodat ze terug zal kunnen schrijven en knutselen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *