KAPELLEN – De vzw Ride Safe Motortraining geeft het hele jaar door verschillende opleidingen aan motorrijders om de veiligheid op de weg te garanderen. Vier professionele motorrijders hebben daarvoor de handen in elkaar geslagen. Zij geven cursussen aan niet-professionele motorrijders die wel wat hulp kunnen gebruiken. “Er gebeuren te veel motorongevallen en daar willen we graag iets aan doen.”
Veilig motorrijden is een levenslang leerproces. Dat is het motto van de vier motorrijders. Lode Van den Bleeken is motard-controleur bij VlaBel Controle, Rudi Staute is gepensioneerd rijkswachter, Miguel Verschueren is hoofdinspecteur bij Politiezone Noord en Yves Meeuws is inspecteur bij Politiezone Noord. Alle vier hebben of hadden ze een job waarbij ze veel onderweg zijn met de motor.
“Vanuit onze job kregen we veel opleidingen en cursussen om de veiligheid steeds te bewaren als we onderweg waren met de motor”, zegt Lode. “Die opleidingen willen we nu overbrengen aan niet-professionele motorrijders. Voor niet-professionals is zo’n cursus vaak duur en wij proberen een opleiding aan een laagdrempelige prijs te voorzien.”

Want volgens de vier motorrijders zijn zulke opleidingen meer dan nodig. “Er gebeuren te veel ongevallen met de motor. Dat is de insteek van de boodschap die we met onze cursussen willen overbrengen. Wij zijn dag in, dag uit met de motor bezig, maar je hebt ook veel zondagsrijders of mensen die rijden in hun vrije tijd. Als je dat niet onderhoudt, vervalt je kennis. Wij proberen de mensen hulpsteuntjes, tips en tricks te geven.” Op het einde van de dag hopen ze dan ook de andere motorrijders iets bij te leren. “Als ze zeggen dat ze iets hebben bijgeleerd en dat zullen meenemen in het verkeer, dan is ons doel bereikt.”
Op dit moment heeft Ride Safe Motortraining drie verschillende cursussen. De eerste is een basisopleiding, die focust op de rijvaardigheid. “Die gaat altijd door op een afgesloten terrein waar we de hele ruimte gebruiken om de rijvaardigheid te oefenen.”
Dan is er nog de bochtentechniek, die voor zich spreekt. De motorrijders duiken dan de polder in om de bochtentechniek te oefenen in verschillende verkeerssituaties. Tot slot is er nog de polderrit. “Dat is een grotere rondrit waarbij we nog meer focussen op de veiligheid en bochtentechniek. We spelen sterk in op die veiligheid, met hoe ze afstand moeten houden, zich moeten positioneren op de motor en inspelen op hun inzichten.”
De vier professionals zijn vorig jaar begonnen met de opleidingen. “Voorlopig komt er al veel reactie op. Dit jaar zijn er al een heleboel opleidingen volgeboekt. De reacties achteraf zijn ook altijd positief.” De cursussen proberen ze wel kleinschalig te houden. “We maken geen grote groepen. We zijn met vier begeleiders en willen de groep zeer persoonlijk benaderen. Op die manier kunnen we op hun vragen en noden inspelen.”
De opleidingen zijn dus afgestemd op de personen die deelnemen. “We weten nooit welke mensen we op voorhand gaan krijgen. Sommige motorrijders hebben heel wat ervaring en hebben dus een uitdaging nodig. Anderen moeten we dan weer beter begeleiden.”
Het viertal is alvast enorm enthousiast. “We doen dit supergraag. Het is ook zo laagdrempelig, omdat we er geen winst uit willen halen. We zijn ook een vzw, dus de inkomsten die we krijgen, gaan naar onze werkingskosten om de opleidingen nog beter te maken.” Op zondag 13 april vindt er een opleiding plaats aan het gemeentemagazijn van Stabroek. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Inschrijven kan via ridesafemotortraining.be.
Joppe De Hert
Eén reactie
Beste
Ik ben reeds 25 jaar motorrijinstructeur in Limburg en heb wel interesse in jullie opleiding.