Proefproject slimme ledverlichting

BERENDRECHT/ZANDVLIET/LILLO – Tijdens de districtsraadszitting van 28 november pleitte raadslid Marc Maes (N-VA) voor een proefproject met slimme LED-verlichting.

“Openbare verlichting doet meer dan alleen de straten verlichten. Het zorgt voor basiszicht en veiligheid voor voetgangers en bestuurders die ’s avonds op straat zijn,” legde Maes uit.
Maar straatverlichting neemt soms tot 40% van het energieverbruik van een gemeente voor haar rekening. Het komt erop aan om economische en duurzame keuzes te maken.
“Vandaag staat energie (en méér bepaald het besparen ervan) hoog op elke agenda. De Stad Antwerpen kondigde recent aan de straatverlichting tussen 1 en 5 uur ’s ochtends te doven vanaf januari 2023,” aldus het raadslid. “De combinatie van LED-straatverlichting en een intelligent verlichtingsbeheersysteem biedt tal van mogelijkheden om de energiekosten voor verlichting tot 70% te verlagen.”
Volgens recente gegevens is in het district Berendrecht Zandvliet Lillo ongeveer 12% van de openbare verlichting LED.

De verbindingsweg tussen de Bosstraat en de Monnikenhofstraat wordt gebruikt door wandelaars en fietsers – het is de trage verbinding tussen de woonwijken aan de Bosstraat, de seniorenwoningen aan het Dienstencentrum Molengeest en het grootwarenhuis Carrefour, het stedelijk bibliotheekfiliaal, de apotheek en de Lijn-halte “Viswater”.


“Met een lengte van net geen 250 meter is dit stukje Monnikenhofstraat perfect geschikt als proefopstelling om slimme LED-straatverlichting te plaatsen: LED-lampen die geactiveerd worden wanneer een voetganger of fietser nadert en daarna gedoofd worden,” vindt Marc Maes.
Tijdens de raadszitting vroeg hij aan districtsschepen Sempels of het districtsbestuur bereid is om te investeren in dit proefproject en zo mee de kar te trekken van duurzame en veilige straatverlichting. “Of kan u de nodige middelen hiervoor vragen bij de hogere overheid of beheerder Fluvius?,” besloot Marc Maes.
In zijn antwoord liet Rudi Sempels weten dat er in het district geen budget voorzien was, maar dat wél de nodige stappen zouden ondernomen worden bij de stedelijke overheid of netbeheerder Fluvius.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *