Proefproject met minibussen voor woon-werkverkeer in de haven van Antwerpen

Duurzaamheid, flexibiliteit en gebruiksgemak moeten werknemers over de streep trekken

Port of Antwerp werkt, samen met o.a. Stad Antwerpen, al een aantal jaren aan innovatieve oplossingen om de mobiliteit in en rond de haven te verbeteren. Een van de initiatieven is het aantrekkelijker maken van collectief vervoer om nog meer werknemers over de streep te trekken om hier gebruik van te maken. Op 31 mei startte bij TotalEnergies een project met flexibel inzetbare minibussen om het woon-werkverkeer voor de werknemers op een duurzame manier te optimaliseren. Het project is een samenwerking van TotalEnergies en Huur een Stuur met de steun van Port of Antwerp en Slim naar Antwerpen.  Bij een positieve evaluatie wordt het systeem opengesteld voor andere havenbedrijven.

TotalEnergies, de nieuwe naam van de groep Total, zet flexibel inzetbare busjes (8 of 16 plaatsen) in voor het collectief vervoer van haar werknemers in de haven van Antwerpen. Het doel is om hiermee meer werknemers te overtuigen om collectief naar het werk te komen.

Huur een Stuur voorziet in vraaggestuurd, flexibel vervoer waarbij werknemers in de buurt van hun woonplaats worden opgehaald en naar de bedrijfssite in de haven worden gebracht. Iedere postcode in een straal van 30km rond de haven heeft een eigen opstapplaats.

Sneller van en naar het werk
Doel is om een duurzaam collectief systeem aan te bieden voor de klassieke autosolisten. Elke dag wordt er via een  online reservatieplatform een analyse gemaakt van de af te leggen trajecten. Op die manier worden uitsluitend haltes aangedaan waar effectief iemand zal opstappen. Met een maximale extra reistijd van 10 minuten om collega’s elders op te pikken, is deze oplossing voor iedereen interessant. Bovendien mogen de busbanen gebruikt worden. Heel wat werknemers zullen hun pendeltijd daardoor zelfs zien dalen. Het project wordt de komende maanden uitgerold en getest door TotalEnergies.

Samenwerking met Slim naar Antwerpen
Dankzij de financiële ondersteuning van Slim naar Antwerpen, in het kader van de projectoproep mobiliteitsoplossingen voor bedrijven, kan Huur een Stuur deze innovatieve oplossing betaalbaar opstarten. Stad Antwerpen lanceerde in juni 2020 deze oproep voor mobiliteitsoplossingen die bijdragen aan slimme werkverplaatsingen en voldoen aan de noden van werkgevers. De jury selecteerde 7 van de 17 ingediende projecten voor verdere ondersteuning, waaronder Huur een Stuur. De geselecteerde projecten krijgen ondersteuning van Slim naar Antwerpen bij de verdere uitwerking, op inhoudelijk en financieel vlak en ook voor netwerking en visibiliteit op de stadskanalen en in de media. Huur een Stuur is hiermee ook nauw verbonden met de werkgeversaanpak van Slim naar Antwerpen, die werkgevers begeleidt met het uitwerken van een slim en duurzaam mobiliteitsbeleid.

Havenbreed alternatief
Port of Antwerp, TotalEnergies en Huur een Stuur hebben dit systeem samen uitgerold met als doel om dit, na een gunstige evaluatie, ook open te zetten naar andere bedrijven in de haven. Op die manier komt er voor de havenbedrijven een duurzaam alternatief bij.
De duurzaamheid van het project zal bovendien nog verder verbeteren door stelselmatig meer elektrische voertuigen in te zetten.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *