Polderse Cultuurkring wordt 65 jaar en viert met een groepstentoonstelling

19 kunstenaars geven het beste van zichzelf.

KAPELLEN – Kunstenaars spelen een belangrijke rol in onze samenleving. Ze zijn gepassioneerd en toegewijd. Dat wordt tastbaar duidelijk op de jaarlijkse groepstentoonstelling van de Polderse Cultuurkring, een vereniging die al 65 jaar bestaat. De expo anno 2024 heeft plaats in de nieuwe tentoonstellingsruimte Expo-G, Antwerpsesteenweg 2 in Kapellen.

“Het doet altijd deugd als er een boeiende tentoonstelling opgebouwd wordt met en rond talent uit eigen streek”, zei burgemeester Dirk Van Mechelen bij de vernissage. “De poldergemeenschap ligt ons nauw aan het hart. De Polderse Cultuurkring bestaat al 65 jaar. Jullie zijn ouder dan 50 jaar en dus hebben jullie eigenlijk recht op een koninklijke titel.” Voorzitter Annie Weymans beloofde er werk van te maken.

Burgemeester Dirk Van Mechelen opende de tentoonstelling

“Onze vereniging werd op 27 juni 1959 boven de doopvont gehouden”, vertelde de voorzitter. “Enkele beeldende kunstenaars uit de polders rond Zandvliet wilden hun werk tentoonstellen aan een breed publiek. Er was talent te over in de polder en dat mocht gezien worden.” Petrus Snoekx, toenmalig uitbater van de Martinushoeve in Zandvliet schaarde zich als de kunstenaars en stelde een koeienstal ter beschikking om er de eerste groepstentoonstelling te organiseren. “De stad die onze polder nog maar een jaar eerder had geannexeerd was zeer bereidwillig om planten en allerlei materiaal te leveren om de stal aan te kleden”, vertelde de voorzitter. Zowel de burgemeester als de voorzitter van de jarige kring, brachten hulde aan de pioniers: de eerste voorzitter Edgar Van der Herten en Marcel Veldeman die van 1961 tot 2016 de kring met hart en ziel leidde. Tot aan de tentoonstelling vorig jaar kende de Polderse Cultuurkring een status quo. “Toen begon het plots leden te regenen”, zei de voorzitter.

In de nieuwe tentoonstellingsruimte komen de werken volledig tot hun recht.

Bezoeken
“Naast jullie hoofdactiviteit, het organiseren van deze groepstentoonstelling, hebben jullie maandelijks een culturele activiteit. Jullie bezoeken musea, gegidste rondleidingen of bezoeken aan onze kunststeden. Jullie zijn een vereniging die amateurkunstenaars en kunst- en cultuurliefhebbers samenbrengt”, zei Van Mechelen.

Negentien kunstenaars stellen in verschillende disciplines hun werk tentoon: schilderkunst, fotografie, beeldhouwwerk, brandglaskunst, Art Quilts, tekenen en keramiek. Traditiegetrouw wordt per kunstenaar één themawerk gevraagd. Dit jaar is dat ‘Erotiek’. “Wij zijn heel benieuwd hoe onze leden dit thema benaderd hebben”, besloot voorzitter Annie Weymans. (mw)

Een prachtige brochure begeleidt de bezoeker door de tentoonstelling. 

De exposanten
Carpentier Agnes, Cloots Marleen, Dams Christiane, de Caluwé Monique, Tavernier Beatrijs, Tavernier Trui, Hechtermans Jos, Minnebach Agnes, Kockx Ivo, Rens Els, Roosen Hubert, Stuckens Kristin, Fransien Baetens, François Vannietvelt, Veldeman Marcel, Vercaigne Elvira, Vermeulen Eddy, Weymans Annie.

Info: De tentoonstellingsruimte aan de Antwerpsesteenweg 2 is open op 7, 13 en 14 en 20 en 21 juli van 10.30 tot 18 uur.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *