Polderontmoet(d)ingen voorgesteld

polderontmoet(d)ingen
foto: Bij de voorstelling van het eindresultaat van het project waren de meeste medewerkers aanwezig in Vrijetijdscentrum ‘De Schelde’. Op de foto v.l.n.r. Swa Janssen, François Schouwaerts en Frans Yzermans (medewerkers van het Poldermuseum) juffen Anja Van der Heyden, Petra De Vree en Elke De Block, Marlies Gabriels (De Schelde) Diane Wouters, Anna De Backer en Dora Bellen van de ‘Vlijtige Violen. Achteraan Laura Wouters (De Schelde) en juf Natacha Lins en vooraan An Vanhertum van w wh at*

 

Voorwerpen uit de erfgoedkoffer


 
Het Poldermuseum in Lillo bewaart het erfgoed van onze polderstreek.  Je vindt er een unieke verzameling voorwerpen, verhalen, herinneringen en ervaringen uit het verleden van onze streek. Het museum wil dit graag delen ook met kinderen,  jongeren en  met de nieuwe generaties in de polderstreek.
Met de vraag hoe zij het unieke poldererfgoed van onze streek terug op een verrassende manier kunnen delen aan de jongeren, klopten het Poldermuseum en Vrijetijdscentrum De Schelde aan bij ‘w wh at*vzw’, een vereniging die artistieke projecten ondersteunt.
Samen richtten zij twee denktanken op. De eerste werd samengesteld uit leraren van de basisschool De Beren en Noordland, met name Koen, Anja, Vicky,  het Poldermuseum  met Frans Yzermans, François Schouwaerts, Swa Janssens,  het Vrijetijdscentrum  De Schelde met Laura Wouters, Marlies Gabriels en An Vanhertum van  w wh at*.
Een tweede denktank bestond uit kinderen uit het district. Ook de Vlijtige Violen, de hobby- en handwerkclub uit Berendrecht en de redactie van ‘De Polder’ werkten mee. Allen zetten zij hun schouders onder het project wat zorgde voor een grote en soms verrassende diversiteit aan ideeën en inzichten.
De Poldervalies
Om de leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar voor het eerst kennis te laten maken met het erfgoed van onze streek, stelden Marlies, An en Laura een Poldervalies samen met oude erfgoedvoorwerpen. Daarmee trokken zij naar scholen en brachten zo het museum naar de klas. De kinderen mochten over de vreemde voorwerpen, al dan niet verpakt in gebreide hoezen gemaakt door de Vlijtige Violen, hun zegje doen. Bij deze valies horen ook enkele tablets met videofragmenten met Frans en François van het Poldermuseum en van Anna en Clementina van de Vlijtige violen.
Nadien brengen de leerlingen en leerkrachten een bezoek aan het museum in Lillo waar zij opzoek gaan naar de ware identiteit van de voorwerpen uit de valies. In het Poldermuseum staat ook een nu-koffer opgesteld met moderne, hedendaagse design voorwerpen, ingepakt in hoezen gemaakt door Leren Ondernemen, Leuven. De leerlingen moeten ook hier de voorwerpen onderzoeken en op ontdekking gaan naar een vergelijkbaar item in het museum. In het museum worden zij bijgestaan door de gidsen Frans, François en  Swa, oftewel de Fransen, de bijnaam die zij kregen van de kinderen.
In de Polderkoffer vind je ook streekverhalen- en boeken zoals ‘Van Poldersloot tot wereldhaven’ van Albert De Vree en ‘Celle’ van schrijver en oprichter van De Polder, Stan Hendrickx.  In de nu-koffer zit de graphic novel ‘Doel’ van Jeroen Janssen.
Werkbundel
Ter ondersteuning naar de scholen toe ontwierpen An, Laura en Marlies een werkbundel over en voor het delen van ons lokale erfgoed met de jongste generatie. De leerkracht vindt er stap voor stap de werking van het initiatief  en kan zo de kinderen voorbereiden en begeleiden.
“Dankzij de subsidies van het Erfgoedconvenant konden wij dit project realiseren” legt Marlies Gabriels uit.  “Het is de bedoeling dat wij na de renovatie van het Poldermuseum, terug met de scholen gaan samenwerken”, aldus Laura.  Als we vragen hoe zij aan de geweldige originele naam van het project ‘Polderontmoet(d)ingen ‘ zijn gekomen zeggen ze: “gewoon wat puzzelen, verzinnen en brainstormen, tenslotte kwamen we op de zegswijze dat de Polder dingen ontmoet van vroeger en nu en vandaar ‘Polderontmoet(d)ingen”.
“Misschien kunnen we in de toekomst met de erfgoedkoffer en de werkbundel ook bij andere verenigingen  terecht, denk maar aan bv. Okra ed.”. “Dan draaien we de rollen om en is het niet jong ontmoet oud, maar oud ontmoet jong. Zij zullen vast vele verhalen  kunnen vertellen, maar zullen ook verbaasd naar de moderne voorwerpen kijken”, zeggen de Fransen.
Een dikke proficiat aan de jonge dames Laura, Marlies en An en al de medewerkers,  die met dit prachtig project ervoor zorgen dat ons dierbaar erfgoed de aandacht krijgt dat het verdient!
Wie interesse heeft kan altijd contact opnemen met het Vrijetijdscentrum De Schelde, De Keyserhoeve 66 te Zandvliet –  tel.  03 298 27 30 – emailadres: vrijetijdscentrumdeschelde@stad.antwerpen.be
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *