Rudi Sempels, Herman Jongenelen, Zander Vliegen, Danielle Meirsman, Philippe Beaujean en Koen Palinckx
LILLO – Na een welverdiende winterslaap opent het Poldermuseum in Lillo op zondag 20 april opnieuw de deuren. Met de tentoonstelling ‘De Polder gekleed’ staat deze editie volledig in het teken van Polderse kleding door de eeuwen heen. De bezoeker ontdekt hoe de inwoners van de Antwerpse Polder zich kleedden, van functionele werkkledij tot de zeldzame zondagse outfit.
De officiële opening vond al plaats op zaterdag 12 april. Het is de Koninklijke Heemkring van de Antwerpse Polder die, in samenwerking met het Poldermuseum, sinds 1999 jaarlijks een thema expo uitwerkt rond het leven in de Polder. “Het wordt elk jaar moeilijker om nog een geschikt thema te vinden”, geeft initiatiefnemer en bestuurslid Ludo Van den Maegdenbergh toe. “Plots dacht ik: waarom geen tentoonstelling over de kleding van vroeger? We beschikken zelf over een mooie collectie kledij, dus de keuze was snel gemaakt.”

uit de ‘oude doos’
Een warm onthaal
De opening werd bijgewoond door tal van prominente gasten, onder wie burgemeesters Koen Palinckx (Ekeren), Herman Jongenelen (Stabroek), Zander Vliegen (district Berendrecht-Zandvliet-Lillo), graaf Roland Le Grelle en erevoorzitter Wim Goossens. Na een verwelkoming door Frans Yzermans, nam Rudi Sempels, voorzitter van vzw Poldermuseum en districtsschepen voor cultuur, het woord. Hij stond stil bij de uitdagingen waarmee het museum momenteel kampt. “Halfweg vorig jaar werden we geconfronteerd met een hardnekkige huiszwam, die zich via het gelijkvloers tot de zolder had verspreid. De herstellingswerken zijn gestart, maar het is nog een lange weg”, aldus Sempels. “Toch bleven onze vrijwilligers niet bij de pakken zitten. Dankzij hun inzet kon het museum op 1 april van boven tot onder worden gepoetst.”
Met een knipoog deed Sempels ook een oproep aan de omliggende gemeenten en het district om budgettaire steun te overwegen. “Een museum runnen kost geld. De buitengevel moet aangepakt worden en de kelder kampt met wateroverlast. Elke hulp is welkom.”

Met het doorknippen van het lint werd de tentoonstelling officieel geopend
Een thematentoonstelling tot in de puntjes
De expo zelf werd met grote zorg voorbereid. “Zoals elk jaar is dit een huzarenstukje van onze vrijwilligers”, zegt Philippe Beaujean, secretaris. “Een speciale dank gaat uit naar Ludo Van den Maegdenbergh, die ervoor zorgde dat het thema ‘De Polder gekleed’ overal in het museum tot leven komt: in vitrinekasten, schilderijen én zelfs in de schaars geklede kamer van de 100-jarigen’, waar bezoekers een traditionele Polderoutfit kunnen passen.”

De verkleedkast

Swa Elseviers, Louis Metzger en Freddy Bonnet van Heemkring Molengalm

Bob, Suzanne en Vincent

Ludo Van den Maegdenbergh bracht op ludiek en met een Polders dialect een ode aan “De Scheurt van oos Moeder”. “over dieje scheurt van oos moeder, will’ek iet vertelle. Ai is mischin hieel simpel, mor veul mieer weird dan dure bontevelle….. “ Het volledige gedicht wordt gepubliceerd in het Polderheem

Bloemen voor Perdita Hesse, al meer dan 40 jaar actief als vrijwillig medewerker, bestuurslid, suppoost en daarenboven ook al 20 jaar penningmeester van Heemkring en Poldermuseum
De tentoonstelling toont aan dat kleding veel meer is dan bescherming tegen kou of zon. Ze weerspiegelt de sociale status, het beroep, het geslacht en zelfs de religieuze overtuiging van de drager. In de Antwerpse Polder was kleding vroeger vooral functioneel, zeker onder de boerenbevolking. Armoede betekende vaak dat kleding jarenlang moest meegaan. Herstellen was soms de enige optie.Mannen droegen broeken, kielen, petten en vesten, vrouwen hulden zich in rokken, schorten, jakken, mantels en omslagdoeken. Naast hun dagelijkse werkkledij bezaten de meeste mensen één set ‘zondagse kledij’, vaak gedragen bij zowel feest als rouw. Praktisch en sober waren de sleutelwoorden.
Tijdens een feestelijke bijeenkomst benadrukte burgemeester Zander Vliegen het onschatbare belang van het Poldermuseum. “Ons cultuur-historisch materiaal en immaterieel erfgoed moeten we stevig bewaken en in de kijker zetten voor komende generaties,” klonk het overtuigd. “Het feit dat u hier allen massaal aanwezig bent, toont aan dat het Poldermuseum, en bij uitbreiding de ganse polder, meer dan ooit sterk gedragen wordt,” aldus Vliegen. De burgemeester onderstreepte daarmee het belang van gemeenschapszin en erfgoedzorg. Volgens hem is het museum niet zomaar een gebouw met oude objecten, maar een levend symbool van identiteit en geschiedenis. “De conclusie kan daarom alleen maar zijn,” besloot hij met een glimlach, “Lillo leeft! De polder leeft! Maar zeker: het Poldermuseum leeft!”
‘De Polder gekleed” is een absolute aanrader voor wie interesse heeft in erfgoed, mode en de geschiedenis van de Antwerpse Polder. Het Poldermuseum kan bezocht worden van zondag 20 april 2025 tot en met zondag 2 november 2025, elke zondag en feestdagen, tijdens maanden juli en augustus ook op zaterdag, telkens van 13:00 tot 18:00 uur (laatste toegang om 17:00 uur) Ook op 11 juli is het Poldermuseum geopend. Voor groepen het hele jaar op afspraak.
http://www.poldermuseum-lillo.be
Erfgoeddag
Op zondag 27 april 2025 is het opnieuw tijd voor Erfgoeddag. Het thema dit jaar is Game On! : durf te spelen, betreed het speelveld van ons erfgoed en ontdek nieuwe en oude verhalen. Het is tijd voor actie, blijf dus niet aan de zijlijn. Speel, geniet en leer spelenderwijs over de geschiedenis en het erfgoed dat daarvan getuigt. Van sport tot spel, gokken en beginnersgeluk, techniek en vaardigheid, erfgoed in beweging: op zondag 27 april brengt Game On! tradities en innovaties samen in een viering van onze culturele rijkdom. In het Poldermuseum kunt u op 27 april tussen 10u00 en 18u00 terecht voor kinderspelen, caféspelen en gansrijden. Bekijk het hele aanbod op https://www.erfgoeddag.be