In Lillo vond op zaterdag 12 april de vooropening plaats van het Poldermuseum. Voorzitter Wim Goossens, ingeleid door Anne Marie Seghers, heette allen welkom in het bijzonder burgemeester Geeraerts en schepen Sempels van het Polderdistrict en burgemeester Rik Frans van Stabroek, naast tal van notabelen uit Polder en Noorderkempen. Ook de ere-voorzitters Braem en Le Grelle waren present.
Goossens dankte sponsors en medewerkers die het voortbestaan van het museum mogelijk maken. Hij riep de stad op om werk te maken van maatregelen die o.m. binnensijpelend water moeten tegengaan. Hij wees er ook op dat zo’n 175 jaar geleden het scheidingsverdrag van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden werd getekend. Hierdoor kwam Lillo (dat tot het Noorden behoorde m.n. de provincie Zeeland) onder België als ruil voor Maastricht dat tot Noord-Limburg ging behoren.
Eerste Wereldoorlog
Ook Hugo Vermeiren sneed de geschiedenis aan, meer bepaald de Eerst Wereldoorlog die honderd jaar geleden losbrak. Op de eerste verdieping werd daarover een thematentoonstelling opgezet, met tal van verwijzingen naar onze streek en soldaten die een rol speelden aan het front in de Westhoek. Figuren als de Berenderechtse brouwer/burgemeester Charel Bremdonckx en Sjarel den Olie (die twee benen verloor) werden tot leven geroepen.
Maarten Melsen komt aan bod met tekeningen en een schilderijtje “Soldaten nemen afscheid in Lillo”. Ook de “Doodendraad” komt in de kijker. De hoogspanningsdraad die de grens met Nederland (dat niet aan de oorlog deelnam) afsloot. Veel mensen uit onze streek smokkelden via rubberen kastjes brieven voor het front en kandidaat-soldaten door de afsluiting. Sommigen werden gepakt en in de gevangenis opgesloten of voor jaren naar Duitsland gevoerd. Opvallend in de expo zijn de kunstbenen van een Berenderechtse soldaat die bewaard bleven. Ook het uniform van Charles Bremdonckx is te zien, gedragen door een paspop.
Veerdienst
Na Hugo Vermeiren kwam nog Rudi Sempels (schepen van Cultuur en Toerisme van het Polderdistrict) aan het woord. Hij vestigde er de aandacht op dat de veerdienst Lillo-Doelweer nagenoeg zal varen binnen dezelfde dienstregeling als voorheen. Dat gebeurt nadat Werner Bril, afgevaardigde van de Simon Stevinstichting, de alarmklok had geluid, en burgemeester Carlo Geeraerts aangedrongen had bij de dienst en bij bevoegd minister Hilde Crevits. Een mededeling die op applaus werd onthaald. Nadien werd een glas aangeboden en blies de Polderse boerenkapel o.l.v. Benny Janssens er lustig op los.
Het Poldermuseum is open van 20 april tot 28 september op zon- en feestdagen van 13 tot 18 uur. Info: Frans Schouwaerts, conservator tel. 03/646 39 55 of Frans Yszermans, secretaris: 03/664 30 98.