Polderheem is aan 47ste jaargang toe

Jawel, de Koninklijke Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder werkt onverdroten verder en zet met zijn eerste uitgave van dit jaar meteen de juiste toon. Dit wil zeggen, continuïteit met streekgebonden thema’s uit het Polders verleden en dit aantrekkelijk gepresenteerd..

Voorzitter Martin Braem opent met een gepast eerbetoon aan Otto Hesse, de onlangs overleden conservator van het Poldermuseum, die zich uitzonderlijk verdienstelijk gemaakt heeft, zowel voor het museum als voor de heemkundige kring.

Bloemenvelden
Als inleiding tot de tentoonstelling in het Poldermuseum over de bloembollenvelden in de Polder, schetst Hugo Vermeiren de historiek van dit veertig jaren durend succesverhaal. In een volgend artikel haalt hij de herinneringen aan de gezellige Wilmarsdonkse cafés en hun uitbaters uit de vergeethoek. Hij brengt ook de 2de aflevering van zijn werk “Geen polders zonder dijken”,  waarbij alle vroegere en nog bestaande dijken beschreven worden.

Prof. Leune, die vorig jaar een boeiende voordracht gaf over Fort Sint-Martijn (1622), dat het Spaans vestingdorp “Santvliet” behoedde tegen Staatse (Noord-Nederlandse) troepen, brengt met een samenvattend en goed geïllustreerd artikel het verhaal van dit fort.

De erfgenamen van dame Antoinette van de Walle de Ghelcke schonken een obiit (rouwbord) aan de St Lambertuskerk van Ekeren. Alfons Van Den Wyngaert, voorzitter van de Ekerse heemkring schetst de kroniek van de aanverwante adellijke families.

Vroeger hielden belangrijke neringdoeners er een berekende huwelijkspolitiek op na met als doel, het voortbestaan van hun beroep en hun patrimonium. Hugo Lambrechts onderzocht dit fenomeen bij de molenaarsfamilies in de polderstreek. Dit Polderheem sluit af met reacties van lezers en een afdruk van een affiche over de tentoonstelling van de bloembollenvelden.

Een jaarabonnement (4 uitgaven) op Polderheem kan men verkrijgen door storting van 12 € op rekening 973-013431-76 van de Kon. Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder, 2940 Hoevenen, met vermelding van naam en adres. Info: Frans Yzermans, tel. 03-664 30 98. Redactie: hugovermeiren1@telenet.be of tel. 015 23 5300.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder