Polderhart opent feestelijk de deuren van voedselpunt in Berendrecht

vzw Polderhart kan rekenen op een 40-tal vrijwilligers

BERENDRECHT – Het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo, heeft nu ook een volwaardig sociaal voedselpunt. Initiatiefnemer is Polderhart, een sociale vereniging die al vele jaren, samen met de hartverwarmende solidariteit van de polderbewoners en omliggende bedrijven, probeert het verschil te maken voor mensen in kansarmoede.
Polderhart startte zeven jaar geleden als ruilwinkel in het oude postkantoor van Berendrecht. Die gebouwen werden afgebroken en Polderhart stond op straat.  Tijdens de coronacrisis deelden ze voedselpakketten uit aan ongeveer 25 gezinnen. Het gebrek aan ruimte begon Polderhart parten te spelen en er werd uitgekeken naar een nieuwe locatie. In januari kwam alles in een stroomversnelling: Polderhart vond een nieuwe locatie in de oude Berenschool te Berendrecht en werd een vzw.

Een nieuwe locatie
“Als districtsbestuur hebben wij bij aanvang van de legislatuur in ons bestuursakkoord Berendrecht-Zandvliet-Lillo beloofd om armoedebestrijding te ondersteunen en vereenzaming te detecteren. Het lukte, in samenwerking met de stad Antwerpen, om het Huis van het Kind naar hier te krijgen en is hier ook een afdeling van het CAW, centrum algemeen welzijn.  Maar de allergrootste noodzaak en taak was zeker mee op zoek gaan naar een geschikte locatie voor Polderhart”, zegt Sandra Suykerbuyk (CD&V), schepen voor lokaal welzijn. “Toen eind vorig jaar ondernemer Ben Simons eigenaar van de oude Berenschool werd, vonden we hem al snel bereid om een aantal lokalen ter beschikking te stellen voor Polderhart.  Zo kan de opslag en verdeling van de voedingswaren gebeuren in een geschikte infrastructuur”.
Vele vrijwilligers hebben de ruimtes ingericht als een volwaardig voedsel- en kledingpunt waar de “klanten” nu 2 x per week kunnen langskomen en zelf kiezen wat zij nodig hebben. Er werd een gezellige ruimte ingericht waar mensen in armoede, die vaak leven in een maatschappelijk isolement, elkaar ontmoeten. Polderhart wil op die manier de mensen ook terug laten aansluiten bij de maatschappij en tips delen om sterker in het leven te staan. In tegenstelling tot de ruilwinkel is nu het aanbod van voedingswaren en kleding volledig gratis.

Een gezellige ontmoetingsruimte

Ruimer voedselaanbod
In de lokale supermarkten staan al jaren, succesvol, winkelwagentjes waarin mensen etenswaren kunnen doneren voor Polderhart. Aanvankelijk brachten enkele vrijwilligers deze producten thuis bij de mensen met een beperkt inkomen. Het toenemend aantal ‘klanten’ in deze moeilijke tijden en corona, maakte de thuisbezorging zeer tijdrovend en het voedselaanbod was eerder beperkt. Maar dankzij de juiste impulsen op het goede moment is Polderhart geëvolueerd tot een vzw. Deze nieuwe status geeft toegang tot een ruimer voedselaanbod, vanuit supermarkten, via Foodsavers en het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD).

het lokaal met kleding en spulletjes voor de kat en hond

Toekomstperspectief
Jammer genoeg moeten meer en meer mensen dagelijks vechten om te overleven, het aantal ‘klanten’ van Polderhart neemt toe.  Begin dit jaar maakten 30 personen gebruik van de diensten van Polderhart, ondertussen is het aantal toegenomen tot 50. 
De rol van Polderhart is nog lang niet uitgespeeld en zal nog toenemen. Maar dat kunnen zij niet alleen, samenwerking met heel veel vrijwilligers, partnerorganisaties, sponsors en privé-initiatieven zal blijvend nodig zijn om het verschil te kunnen maken. Gelukkig kan Polderhart ook rekenen op een 40-tal vrijwilligers, die zich ten volle inzetten voor de minderbedeelden in de maatschappij.

de aanwezigen kregen een rondleiding door de lokalen

Polderhart is een laagdrempelig contactpunt voor mensen die in een sociale, familiale, financiële of emotionele probleemsituatie terechtkomen.  De doorverwijzing gebeurt door OCMW, CAW, huisartsen, scholen enz.  De drijfveer voor Polderhart is om mensen in nood te ondersteunen. Dit gebeurt wekelijks via voedsel- en kledingbedeling, of acties op bepaalde momenten van het jaar zoals Sinterklaas, kerst en nieuwjaar, heropening van de scholen…

Districtsburgemeester Carl Geeraerts (N-VA) mocht het lintje doorknippen

Op zondag 18 september werd de nieuwe locatie feestelijk geopend met toespraken, het doorknippen van het lintje, rondleidingen, een streepje muziek gebracht door Cynthia Pauwels op het accordeon, animatie, een hapje en alcoholvrije drankje.

Cynthia Pauwels luisterde met haar accordeon de feestelijkheden op

Het Polderhart is gelegen aan de Bullesteeg te Berendrecht en is open op maandagvoormiddag van 10 tot 12 uur en op vrijdag van 10 tot 12 uur en van 18 tot 20 uur.  Mensen die graag materiaal willen doneren aan Polderhart kunnen er op die momenten ook terecht.

Info: mailadres: Polderhart@telenet.be – Website: Polderhart | Facebook

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder