schepen Sandra Suykerbuyk, en districtsraadsleden Zander Vliegen en Marc Maes woonden de tulpenplantactie bij
BERENDRECHT – Op een halve dag verdwijnen op de evenementenweide van de Bomenbank 170.000 tulpenbollen in de grond. De komende lente zorgen die opnieuw voor een overdonderende kleurenpracht. Op paasmaandag 21 april kan dan iedereen gratis tien bloemen komen plukken. Het tulpenfeest kreeg twaalf jaar geleden vorm, want dan was het 450 jaar geleden dat de eerste tulpenbollen in de Antwerpse haven toekwamen.
Wanneer mensen het over tulpen hebben, linken ze dat meestal aan Nederland. Maar dat is eigenlijk historisch niet juist. Ruim 450 jaar geleden kwamen de eerste tulpen aan in de Antwerpse haven. Dat is een halve eeuw vroeger dan in Amsterdam. Tulpen komen oorspronkelijk uit Turkije. In eerste instantie dachten de mensen hier dat de tulpenbollen een soort uien waren. De bollen werden dan ook gegeten. Toen bleek dat na de winter de achtergebleven tulpenbollen prachtige bloemen voortbrachten, kreeg de tulp een andere inhoud. Tot het midden van de twintigste eeuw was de tulpenteelt in de polder een belangrijke en arbeidsintensieve bedrijfstak. Na de pluk vierde iedereen het oogstfeest met een volkse kermis en dat is wat we in het polderdistrict om de twee jaar doet”, legt districtsschepen Sandra Suykerbuyk uit.
De tulpen, die volgroeid zullen zijn tegen het voorjaar 2025, worden in het fagetum, de beukencollectie van de Bomenbank, aangeplant. In de openbare bloemenperkjes van het district zullen ook tulpen geplant worden.
Het aantal bezoekers van de vorige edities nam telkens toe. De laatste volwaardige tulpendag trokken bijna 17.000 bloemenliefhebbers naar de Bomenbank. “De meeste tulpenplukkers komen niet uit ons district, maar uit de brede regio. Toch is deze investering geen verloren geld. De tulpendag is een megahappening die het polderdistrict in de ruime belangstelling plaatst”, legt Sandra Suykerbuyk uit.
Machinaal planten
De firma Vanacker uit het West-Vlaamse Harelbeke ondertekende met de stad Antwerpen een contract voor het leveren en planten van de bollen. Louis Van Grauwbergen: “We zorgen niet alleen hier in Berendrecht voor tulpenweelde, maar we planten ook heel wat bloemen op andere plekken in de stad.”
De firma zorgt ook veel andere steden en gemeenten voor bloemenweelde. Dat planten gebeurt uiteraard machinaal. Louis Van Grauwbergen: “Gelukkig is de ondergrond in de Bomenbank ideaal voor het planten. De plantmachine rijdt hier aan 3km per uur. De gaten worden automatisch gemaakt, de tulpenbollen verdwijnen in dat gat en dat wordt ook onmiddellijk weer dichtgegooid. Nu zijn het de weergoden die bepalen wanneer de tulpen optimaal zijn om geplukt te worden.”
De tulpenbollen worden machinaal geplant
Sandra Suykerbuyk: “Om de tulpenbollen aan te kopen en te planten, betaalt het district 25.937 euro voor de tulpen in de plukweide en 250 euro voor in de perkjes. Want niet alleen in de Bomenbank zorgden de bloemen voor prachtige kleuren, ook op heel wat pleinen in Berendrecht en Zandvliet zorgen de tulpen volgend jaar voor kleurenpracht.”
Erik Vandewalle