Polder wil snel duidelijkheid over gesloten centrum voor illegalen

Er komt een nieuw gesloten centrum voor criminele illegalen in Zandvliet. Dat is aangekondigd na de eerste van drie zogenaamde superministerraden over veiligheid en justitie. Districtsschepen Rudi Sempels (N-VA) wil snel duidelijkheid over de locatie van het centrum en de maatregelen die zullen genomen worden om eventuele overlast te beperken.
In het gesloten centrum van Zandvliet komt er plaats voor zeventig mensen zonder papieren die een gevangenisstraf hebben uitgezeten. Daarnaast biedt het ook opvang voor illegalen die in de gewone gesloten centra voor overlast zorgen door moeilijk of gestoord gedrag. De bedoeling is om ze zo snel als mogelijk uit te zetten naar hun land van herkomst. Het nieuwe centrum zal ook plaats bieden voor een zeventigtal andere illegalen met een uitwijzingsbevel. Vorig jaar  zijn 1.595 illegalen met een crimineel verleden uit het land gezet, zo liet staatssecretaris voor asiel Theo Francken (N-VA) eerder al weten. Tot nu konden deze illegalen, met een crimineel verleden, alleen terecht in een vleugel van het gesloten opvangcentrum van Vottem bij Luik. Maar daar zijn er maar een twintigtal plaatsen. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) ziet de vraag naar een gesloten centrum in Antwerpen al een prioriteit.
Snel duidelijkheid
Volgens de regering komt er een nieuw complex op gronden van de Administratie Wegen en Verkeer. Vermoedelijk gaat het om de Weeltjeshoeve die tegen de grond gaat om tegen 2020 plaats te maken voor een nieuwbouw. In Zandvliet reageert men geschokt. Districtsschepen Rudi Sempels (N-VA), spreekt over een donderslag bij heldere hemel. “Volgens de informatie die ik momenteel heb kunnen inzamelen gaat het opvangcentrum  veel vroeger open en bestaat het ondertussen uit tweedehands containers die men huurt in Nederland. Ik vraag me af of dit stedenbouwkundig wel kan. Het kan immers niet dat men een administratief adres krijgt op een plaats dat niet erkend is als woongebied. We blijven het dossier op de voet volgen want we zijn niet gelukkig met de keuze. Wij, als district, zullen alle wettelijke mogelijkheden uitputten om het project te verhinderen. Daarvoor voelen we ons gesteund met het gewestplan Antwerpen dat de zone inkleurt als landbouwgebied. Vooraleer men er kan bouwen, of iets neerpoten, is er eerst een stedenbouwkundige wijziging nodig en dat zal niet vanzelf gaan. Een dergelijk project komt nooit door het verplichte openbaar onderzoek”.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder