Plakijzers hebben als tweede Vlaamse homokoppel als prinsenpaar


Met de aanstelling van prins Tom, en zijn partner prins Koen, zorgt de Kapelse carnavalsvereniging “Plakijzers” ervoor een dat Tom en Koen het tweede homopaar zijn die deze hoge functie op zich neemt. “We moeten ons niet schamen en willen een voorbeeld, en steun, zijn voor andere homoparen” zegt prins Tom.
Kapellen heeft zeker een stempel als vooruitstrevende gemeente. In 2003 werd er het eerste homohuwelijk van ons land voltrokken en nu volgt de aanstelling van het eerste homo prinsenpaar. Voor deze primeur zorgt de plaatselijke carnavalsvereniging Plakijzers, in 1978 opgericht door enkele notoire Kapellenaars. In aanloop naar het carnavalsweekend werd het prinsenpaar ontvangen op het gemeentehuis voor de traditionele sleuteloverhandiging een taak die schepen voor feestelijkheden An Stokmans financiën (Open Vld) op zich nam. “Ik ben gelukkig jullie beiden te mogen verwelkomen. We krijgen nu twee prinsen voor de prijs van één en bewijzen nogmaals dat Kapellen een tolerante gemeente is”. Het prinsenpaar Tom Sas (38) en Koen Verbeek (42) zijn al zes jaar samen. Tom komt uit Vosselaar en Koen uit Herentals. “Via een kennis, die vier jaar geleden flyers uitdeelde voor de Kapelse carnavalstoet, leerde ik de Plakijzers kennen. Ik werd lid van de vereniging en in 2015 verkozen tot prins maar er ontbrak iets want mijn partner bleef aan de kant staan” zegt Tom. Uiteindelijk kon hij zijn partner Koen overtuigen om samen prins te worden. Een beslissing die door Marc Schittecat, voorzitter van de Plakijzers, werd toegejuicht. “We zijn heel blij dat Tom en Koen de sprong wilde wagen.Hun ingesteldheid is het beste bewijs dat onze vereniging open staat voor iedereen”.
Goed gemotiveerd
Het prinsenpaar heeft geen schrik dat binnen het carnavalswereldje, waar met alles en nog wat de draak wordt gestoken, hen een kleedje zal aangepast worden. “Veel mensen nemen nog steeds aanstoot aan een homokoppel maar binnen het carnavalswereldje is dat duidelijk anders. Carnaval is immers niet langer enkel het vroegere drinken en zuipen. Het is geëvolueerd naar een beschaafd cultureel, en tolerant, gebeuren op zich. Met onze aanstelling willen we een duidelijk signaal geven dat niemand zich hoeft te schamen voor zijn geaardheid of uiterlijk. Eens je hiervan overtuigd bent ligt alles binnen bereik. Dat willen we ook uitdragen op de verschillende bals die je als prinsenpaar, in heel Vlaanderen, moet bijwonen” zegt Tom. Ook Koen staat helemaal achter de functie die hij, samen met Tom, zal bekleden. “We hebben het samen vooraf goed besproken en toen we ons kandidaat stelden hebben de Plakijzers ons met open armen ontvangen. Daar zijn we blij om. We zijn honderd procent gemotiveerd om alle taken, verbonden aan onze functie, te vervullen. “Ik drink geen alcohol zodat Tom altijd kan beschikken over een Bob voor al zijn verplaatsingen”. Zondag 26 februari, vanaf 14.11 uur, trekt de internationale carnavalstoet door het centrum van Kapellen en stellen de prinsen Tom en Koen zich voor aan de bevolking.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder