PITO bouwt nieuwe loods voor toekomst land- en tuinbouwonderwijs

Op dinsdag 28 februari bereikte de bouw zijn hoogste punt. Eerste gedeputeerde voor Onderwijs van provincie Antwerpen, Luk Lemmens, (derde van rechts) kwam samen met de directie een kijkje nemen.

STABROEK – Bij PITO in Stabroek zijn ze een nieuwe loods aan het bouwen voor de toekomst van het land- en tuinbouwonderwijs. In het nieuwe, duurzame gebouw zal ruimte zijn voor alle landbouwmachines, een grote praktijkruimte en 7 nieuwe klaslokalen, goed voor 154 leerlingen. De M-loods biedt nieuwe, bredere mogelijkheden voor de richtingen tuin- en landbouw, waar het aantal leerlingen blijft stijgen.

De bouw verloopt volgens de huidige BEN+ energiestandaard van Provincie Antwerpen.

Op 5 september 2022 startte PITO Stabroek met de bouw van de M-loods, een nieuw water- en energiezuinig schoolgebouw voor de land- en tuinbouwrichtingen. Op dinsdag 28 februari bereikte de bouw zijn hoogste punt. Eerste gedeputeerde voor Onderwijs van provincie Antwerpen, Luk Lemmens, kwam een kijkje nemen. “De M-loods zal zorgen voor beschutting voor de landbouwwerktuigen, een grote praktijkruimte en 7 nieuwe klaslokalen voor 154 leerlingen.”

De ruimtes voor de klaslokalen

De provincie wil met het nieuwe gebouw de land- en tuinbouwopleidingen future-proof maken. “De land- en tuinbouwers staan niet alleen in de frontlinie van de klimaatcrisis, ze zijn ook de oplossing”, zegt Lemmens. “Met het Provinciaal Onderwijs willen we daaraan bijdragen. Bij PITO kunnen ze in het tweede jaar van de eerste graad al via STEM kiezen voor een opleiding die hen voorbereidt op een job of studie in land- en tuinbouwsector.”

Ondanks de onzekere toekomst in de landbouwsector, blijft het aantal leerlingen toch sterk stijgen. In de TSO-richting Landbouwtechnische Wetenschappen in de derde graad studeren 20 leerlingen. In de BSO-richting Landbouw studeren 34 leerlingen. Meer dan 50 studenten kiezen dus voor een opleiding in de landbouw.

Naast klaslokalen voor extra leerlingen is er dus ook voldoende ruimte in de loods voor de hoogtechnologische werktuigen. “Fabrikanten kunnen hier op een veilige manier hun demomachines ter beschikking stellen die PITO dan kan gebruiken voor het opleiden van gekwalificeerd personeel voor de mechanisatiesector. Landbouw- en tuinbouwbedrijven zijn voortdurend op zoek naar goed personeel, dus dit is een win-winsituatie.”

Er is ook voldoende ruimte in de loods voor de hoogtechnologische werktuigen.

Vogelhotels

Naast machines en extra leerlingen zullen ook vogels gebruikmaken van de M-loods. “De leerlingen gaan vogelhotels bouwen onder het dak van de loods. Huismussen en gierzwaluwen krijgen zo een veilige nestgelegenheid.” Architectenbureau Stramien zal de leerlingen daarin begeleiden.

Duurzaam gebouw

De bouw verloopt volgens de huidige BEN+ energiestandaard van Provincie Antwerpen. “Dat betekent dat het gebouw niet alleen weinig energie nodig heeft voor verwarming, warm water, koeling en ventilatie, maar ook dat het meer energie zal opwekken dan het zelf gebruikt, dankzij onder meer zonnepanelen. Het project past zo ook onder het provinciaal klimaatplan, voor een leefbare, klimaat neutrale en -veilige toekomst.

Circulair bouwen

Met de bouw van de M-loods neemt provincie Antwerpen deel aan de Green Deal Circulair Bouwen, een programma van de Vlaamse Overheid om pioniersprojecten in het circulair bouwen aan te moedigen en te ondersteunen. Er is nagedacht over wat er met de gebruikte materialen en componenten moet gebeuren in een volgende fase, nadat ze geen deel meer uitmaken van het huidige gebouw.

Bart Verheyen van architectenbureau Stramien: “Het is geen traditionele bouw die we hier zien”, begint Verheyen. “Alle materialen zijn op een zorgvuldige manier gekozen, volgens het principe van circulair bouwen.”

Dat wil zeggen dat de bouw makkelijk uit elkaar te halen is. “We hebben bijvoorbeeld voor veel hout gekozen voor een lichte structuur. De structuur wordt ook vastgeschroefd aan elkaar, niet vastgelijmd. Daardoor moeten alle materialen niet weggegooid worden, als de loods ooit wordt afgebroken. Ze kunnen dan de structuur uit elkaar halen en het materiaal hergebruiken.”

Er werd voor veel hout gekozen wat zorgt voor een lichte structuur.

De ruwbouw zal ook de eindafwerking van de loods zijn. “Zo kunnen de leerlingen fantaseren hoe ze het gebouw uit elkaar kunnen halen, als ze aan het wegdromen zijn tijdens de les”, lacht Verheyen.

De bouw van de loods zal eind oktober 2023 klaar zijn en kost ongeveer 3,7 miljoen euro.

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *